Marea Britanie: Economia s-a contractat cu 11% în 2020, cel mai sever declin din ultimii 300 de ani
Telex » Știri 23 august 2022
Marea Britanie a înregistrat cel mai sever declin al economiei din ultimii peste 300 de ani în 2020, când s-a confruntat cu impactul pandemiei COVID-19, arată datele actualizate publicate la începutul acestei săptămâni de Oficiul Național de Statistică (ONS) din această țară, transmite Reuters, preluată de Agerpres. PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 11% în 2020, cel mai sever declin de la „Înghețul sever” din 1709, conform datelor istorice din arhiva Băncii Angliei (BoE). Pe măsură ce mai multe date devin disponibile, statisticienii britanici actualizează estimările privind evoluția economiei.
Anterior, ONS previzionase un declin al economiei britanice în 2020 de 9,3%, care ar fi fost cel mai semnificativ de la Primul Război Mondial.
Scăderea de 11% în 2020 este cea mai mare din rândul G7 (principalele țări industrializate din lume), depășind Spania, care a raportat un recul de 10,8%.
Revizuirea în scădere a datelor din Marea Britanie reflectă contribuțiile mai reduse de la retaileri și sistemul de sănătate, față de previziunile inițiale.
„Costurile cu care s-a confruntat sistemul de sănătate au fost mai ridicate decât s-a estimat inițial, ceea ce înseamnă că a fost mai scăzută contribuția generală la economie”, a explicat statisticianul Craig McLaren, de la ONS.
În 2021, economia britanică s-a redresat semnificativ, în noiembrie anul trecut ajungând la nivelul anterior pandemiei. Din cauza inflației ridicate, Banca Angliei se așteaptă la o recesiune spre finalul acestui an.
Luna viitoare, ONS va publica datele actualizate privind evoluția PIB-ului Regatului Unit în 2021 și în primul semestru din 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice