Marea Britanie: Rata inflației, la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani
Numărul 33-34, 24 aug. - 6 sep. 2022 » Lumea în care trăim
Prețurile în Marea Britanie continuă să crească în cel mai rapid ritm din ultimii peste 40 de an, rata inflației depășind 10% pentru prima dată din februarie 1982, intensificând presiunile asupra gospodăriilor, transmite BBC, preluat de Agerpres. Rata anuală a inflației a urcat iulie la 10,1%, de la 9,4% în luna precedentă, peste estimările economiștilor, a anunțat Oficiul Național de Statistică din această țară (ONS). Cea mai mare contribuție la acest nivel ridicat al inflației din iulie a avut-o creșterea prețurilor alimentelor. De asemenea, contribuții importante au avut și prețurile la energie, benzină și motorină.
Banca Angliei (BoE) a avertizat că rata inflației ar putea depăși 13% în octombrie. Luna aceasta, Banca Angliei a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, cea mai mare creștere de dobândă de după 1995, chiar dacă se așteaptă la o recesiune îndelungată.
Comitetul de politică monetară de la BoE a votat pentru majorarea dobânzii de referință de la 1,25% până la 1,75%, acesta fiind cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2008.
Ministrul de Finanțe, Nadhim Zahawi, a declarat că ținerea inflației sub control este „prioritatea sa principală”.
„Înțeleg că această perioadă este dificilă și oamenii sunt îngrijorați de creșterea prețurilor, un fenomen cu care se confruntă țările din întreaga lume. Deși nu există soluții ușoare, ajutăm unde putem cu pachete de asistență financiară pentru cei cu venituri scăzute și pentru pensionari”, a adăugat oficialul britanic.
Unii investitori avertizează că Marea Britanie se confruntă atât cu riscul unei inflații ridicate persistente, cât și cu cel al recesiunii, în urma majorării prețurilor la importurile de energie și a dificultăților provocate de Brexit.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice