Marina Wes (BM): Cred cu tărie că România poate deveni un lider în regiune în privința creșterii durabile și favorabile mediului
Telex » Știri 25 octombrie 2023
Nivelul de trai în România se poate îmbunătăți în același timp cu atingerea unor obiective ambițioase în domeniul climatic, iar țara poate deveni un lider în regiune în ceea ce privește creșterea durabilă și favorabilă mediului, a declarat Marina Wes, director de țară al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană, citată de Agerpres. "Trăim în vremuri foarte dificile. Războiul din Ucraina și criza energetică rezultată, împreună cu instabilitatea globală crescândă, sunt printre provocările profunde cu care se confruntă regiunea. În asemenea vremuri este greu să te gândești la măsuri îndrăznețe în direcția schimbărilor climatice, însă acestea sunt necesare acum mai mult decât oricând. Așa cum am menționat, schimbările climatice au deja un impact devastator și fac ca alte crize să fie și mai dificile. În România, temperaturile în creștere și valurile de căldură din ce în ce mai frecvente reprezintă pericole la adresa oamenilor, economiei și infrastructurii. Pierderile anuale din cauza inundațiilor, numai acestea se estimează a se ridica la circa 2 miliarde de euro pe an", a spus Wes la evenimentul de lansare a Raportului de Țară privind Clima și Dezvoltarea pentru România al Grupului Banca Mondială.
Ea a precizat că acesta este primul raport al Băncii Mondiale privitor la o țară membră a Uniunii Europene, "o țară cu venituri mari".
"Cred cu putere că România poate deveni un lider în regiune și dincolo în ceea ce privește creșterea durabilă și favorabilă mediului. Raportul prezintă opțiunile de care dispune România pentru a răspunde la criza climatică și cred că, per ansamblu, mesajul este unul pozitiv. Nivelul de trai se poate îmbunătăți în același timp cu atingerea unor obiective ambițioase în domeniul climatic. Asta va necesita un mix de reforme structurale, sociale și economice precum și investiții eficace de folosire a fondurilor publice și private și europene", a afirmat directorul BM.
Marina Wes a menționat că raportul propune un traseu pentru ajungerea către neutralitatea emisiilor până în 2050 și subliniază domenii prioritare de acțiune, care vor fi esențiale în această direcție.
"Vreau să subliniez că noi, la Grupul Banca Mondială, suntem pregătiți să sprijinim rolul de lider al României în perioada următoare și așteptăm cu plăcere să întărim colaborarea noastră care deja este bună, puternică", a punctat Wes.
La rândul său, Marc Sadler, lider de program, Dezvoltare sustenabilă și infrastructura la Banca Mondială, coordonator al raportului, a afirmat că prima concluzie este că România a luat "niște măsuri extraordinare" în ultimele decenii și că, deși rămân în continuare dificultățile de ordinul durabilității în economie, traiectoria este una bună.
"Emisiile, de asemenea, s-au redus între 1990 și 2018. Deja se reduseseră cu 53%. În 2021 erau la 72%, dar erau anii Covidului. Oricum, România este foarte departe pe traseul către ținta de zero emisii. Vorbim despre emisii aici, în principal de energie (...). Dacă ne uităm să vedem unde se folosesc energiile generatoare de carbon evident, în primul rând, ne uităm la transport și industrie și nu neapărat la generarea de electricitate în sine. Știrea bună aici este că, chiar și cu tehnologiile existente și cu un punct de vedere foarte conservator asupra tehnologiilor viitoare, cum este hidrogenul, există o traiectorie clară. În contextul a ceea ce ne așteptăm să fie o dublare a cererii de energie în general (...) Trebuie reținut că emisii zero nu înseamnă efectiv emisii zero. Ceea ce înseamnă este că sunt unele domenii care vor continua să aibă emisii și alte părți ale economiei unde va fi absorbit carbonul", a explicat Sadler.
El a adăugat că România are oportunitatea să tripleze nivelul de trai până în 2050, pe baza traseelor, politicilor și investițiilor.
"Oportunitățile create de economia verde în România există deja, însă acestea trebuie folosite mai mult. Așa cum am identificat în această parte a raportului, în centrul tranziției sunt totuși oamenii. Condiția crucială pentru o tranziție verde este că trebuie să existe o forță calificată de muncă pentru a lucra în aceste industrii verzi și pregătirea personalului va fi o parte esențială. Importanța tranziției este să fie una justă, să nu lăsăm pe nimeni în urmă, cum să facem să ne îndreptăm către anul 2050 în așa fel încât să ne asigurăm ca cei vulnerabili, cei defavorizați, să aibă oportunitatea de a-și ridica nivelul de trai", a afirmat oficialul Băncii Mondiale.
Mark Sadler a semnalat că vor exista și costuri, însă, în opinia sa, cuvintele potrivite ar fi "investiții în noua economie verde".
"Dacă ne uităm la cifre, nu numai pe partea de adaptare, ci în special pe partea de industrie și tranziție, vedem 355 miliarde de acum până în 2050. Mesajul important este că, dacă ar fi făcute într-o economie brown (maro), cu alte cuvine în mod business as usual, nota de plată ar fi una de 300 de miliarde. Deci diferența este de doar 55 de miliarde", a precizat Sadler.
Totodată, el a menționat că este prioritară coordonarea guvernamentală, deoarece este extrem de dificil ca un minister, o instituție să răspundă singură la aceste provocări.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile