Mario Draghi: Sectorul bancar european este supraîncărcat și are nevoie de o consolidare semnificativă
Telex » Știri
12 aprilie 2019
Sectorul bancar european este supraîncărcat, are nevoie de o consolidare semnificativă şi trebuie să adopte măsuri pentru a-şi îmbunătăţi modelul de afaceri, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres. „Îmbunătăţirea modelului de afaceri poate fi realizată prin consolidare, iar necesitatea consolidării este semnificativă. Există o relaţie între mărimea unei instituţii şi capacitatea de a iniţia investiţiile necesare pentru a îmbunătăţi tehnologia şi pentru a fi competitiv, în special în cazul anumitor modele de afaceri”, a declarat şeful BCE.
Întrebat despre rolul de supervizor al BCE în fuziuni, Draghi a explicat că succesul unei tranzacţii depinde de mulţumirea acţionarilor şi de crearea unei entităţi de afaceri solide. BCE nu are preferinţe între fuziunile bancare transfrontaliere sau naţionale, a dat asigurări preşedintele Băncii Centrale Europene. Acesta a adăugat că BCE va lua în considerare dacă menţinerea ratelor negative ale dobânzilor necesită atenuarea posibilelor efecte asupra intermedierii bancare. „Avem nevoie de informaţii suplimentare pe care le vom obţine până în iunie”, a afirmat Draghi.
Staff-ul BCE studiază o rată ierarhizată a dobânzii, care ar da băncilor exceptări parţiale de la plata către BCE a taxei pentru lichidităţile în exces stocate la banca centrală. Un astfel de sistem, similar celui implementat în alte state, printre care Japonia şi Elveţia, ar face mai uşor pentru BCE să menţină ratele negative ale dobânzilor, limitând impactul asupra băncilor.
Draghi a explicat că este prea devreme pentru o decizie privind o rată ierarhizată a dobânzii.
Draghi a declarat că la reuniunea de politică monetară de miercuri a existat consens în rândul membrilor Consiliul guvernatorilor privind necesitatea unor analize suplimentare.
Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc