Marius Budăi: Nu sunt probleme în acest an cu plata pensiilor, și nici în 2023 nu vor fi
Telex » Știri 13 decembrie 2022
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu sunt probleme în acest an cu plata pensiilor și nici anul viitor nu vor fi, însă a menționat că banii vor ajunge la pensionari cu câteva zile mai târziu, din cauza unor proceduri tehnice, relatează Agerpres. "Ați văzut discuția din comisie pe tot ceea ce înseamnă acel procent 9,4%, când inclusiv cu cifrele în față au continuat să ne mintă. Nu sunt probleme în acest an cu plata pensiilor și nici în 2023 nu vor fi probleme cu plata pensiilor, așa cum arată bugetul actual. Făcea un coleg senator trimitere la matematică. Din păcate, matematica în cazul sistemului de pensii nu este una simplă, de doi plus doi. Matematica este complexă aici (...). Va fi ca în fiecare an, începutul de an cu deschiderea de conturi, plățile vor începe undeva pe 3-4 ianuarie, cu o comprimare a timpului, astfel încât, în calendarul asumat, la fel cum s-a întâmplat și anul acesta în luna ianuarie, să fie plătite pensiile (...), se va lucra și în weekend și seniorii României, cei care încasează pensiile în numerar, vor primi pensiile acasă într-un calendar stabilit. Nu vor fi întârzieri majore, doar acele câteva zile de deschidere de conturi de proceduri bugetare, pe care le întâmpinăm la început de an", a precizat Marius Budăi.
În ceea ce privește reglementările pentru pensiile speciale, ministrul Muncii a spus că acestea sunt "deja gata" și mai așteaptă un răspuns final de la Comisia Europeană, subliniind că va fi un proiect ce va fi dezbătut în Parlament și "agreat de toți cei interesați".
"Toate prevederile din cadrul acestui jalon sunt respectate în actuala propunere. Reglementările sunt deja gata, am preferat ca, înainte de a depune legea în Parlament, să discutăm transparent și eficient cu Comisia Europeană (...). Eu pe parcursul acestui an, cu aprobarea coaliției politice care susține Guvernul, am discutat cu toți cei interesați", a susținut Marius Budăi.
El a spus că proiectul de lege este deja gata, este pe masa Comisiei Europene, iar aceasta a mai solicitat niște date suplimentare.
"Comisia Europeană ne-a mai solicitat niște date suplimentare, datele le-am solicitat de la sistemele respective, le-am pus la dispoziția Băncii Mondiale care are la dispoziție câteva zile pentru modelare, ulterior le discutăm cu Comisia Europeană. Comisia Europeană a apreciat foarte mult transparența mea în acest domeniu, faptul că m-am dus personal către Comisia tehnică și le-am explicat articol cu articol proiectul de lege, a fost apreciat și a spus foarte clar: Domnule ministru, nu ne grăbim, nu vă grăbiți cu aprobarea până la 31 decembrie, pentru că nu este un impediment, este o dată orientativă. Data la care trebuie să fie aprobată este dată de următoarea cerere de finanțare, însă nu vom ajunge acolo, proiectul este pe final. (...) Înaintăm sigur spre aprobarea unui proiect, îmi doresc ca acest proiect să fie dezbătut în Parlament, va avea avizele necesare, ne-am asigurat că asigurăm independența justiției și cu siguranță proiectul va fi depus și dezbătut în Parlament, dar va fi un proiect care să fie agreat dinainte de toți cei interesați și în special de Comisia Europeană, așteptăm OK-ul final", a menționat Marius Budăi.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial