Marius Șcuta (JLL România): Cifrele de anul acesta arată o piață de birouri record; vor fi livrați aproximativ 400.000 mp
Telex » Știri 13 septembrie 2019
Cifrele de anul acesta arată o piaţă de birouri record în Bucureşti, unde se estimează a fi livraţi 400.000 de metri pătraţi, a declarat, la un eveniment, şeful departamentului de birouri al companiei de consultanţă imobiliară JLL România, Marius Şcuta, citat de Agerpres. „Cifrele de anul acesta arată o piaţă record. Arată că piaţa merge foarte bine, ceea ce este în contrast cu informaţiile pe care le avem din afara ţării. Informaţii cum că se apropie o recesiune, urmează să fie o criză. Acest lucru îl auzim deja de un an şi jumătate - doi ani. Semne din piaţa noastră arată exact contrariul şi nu suntem exact ca în 2006-2007 în care vorbim doar de un boom pe piaţa de construcţii. Aici vorbim şi despre tranzacţii, pentru că vorbim despre activitatea companiilor existente. În cifre, în termeni de livrări, suntem peste dublul anului trecut, dar în acelaşi timp avem şi record pe partea de tranzacţii întâmplate în piaţă”, a spus Marius Şcuta.
De asemenea, el a precizat că se observă o stabilitate a chiriilor în ultimii şase ani, la valoarea de 18,5 euro/mp/lună, noutatea constând în faptul că pachetele de beneficii oferite chiriaşilor au fost reduse în ultimul an.
Potrivit datelor companiei, stocul modern de birouri este de peste 2,84 milioane mp, dintre care mai mult de 66% este reprezentat de clădiri de clasa A. Livrările de spaţii de birouri au ajuns la aproape 180.000 mp în prima jumătate a anului, comparativ cu 141.800 mp în întregul an 2018.
Conform reprezentanţilor JLL România, chiar dacă în primul semestru livrările au fost mai mari decât în 2018, nivelul ridicat al cererii a determinat reducerea uşoară a ratei medii de neocupare în Bucureşti până la aproximativ 7,5%, de la 8% în urma cu un an.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice