Markit: Activitatea economică în zona euro a înregistrat un avans solid luna aceasta
Telex » Știri
24 august 2021
Activitatea economică în zona euro a înregistrat din nou un avans solid luna aceasta, după ce în iulie fusese raportată cea mai rapidă creștere din ultimele două decenii, pe fondul campaniei rapide de vaccinare, care a permis redeschiderea firmelor și majorarea cheltuielilor de consum, arată datele preliminare publicate de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Fără întreruperile din lanțurile de aprovizionare, activitatea economică ar fi putut crește mai rapid, dar temerile privind sporirea numărului de cazuri de coronavirus continuă să afecteze încrederea companiilor.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut la 59,5 puncte în august, de la 60,2 puncte luna precedentă, conform datelor Markit, aproape de estimarea analiștilor, de 59,7 puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
„Economia zonei euro merge din plin, redeschiderea având un efect benefic asupra creșterii. Se mențin temerile privind impactul variantei Delta și deficitul de materii prime și semiconductori, dar până acum redresarea nu a fost afectată semnificativ”, susține Bert Colijn de la ING.
De asemenea, firmele din zona euro și-au majorat semnificativ numărul de angajați, dar tot nu fac față comenzilor în creștere. Indicele privind angajările s-a situat la 56,1 puncte.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut la 59,7 puncte în august, de la 59,8 puncte luna precedentă, în timp ce analiștii estimau un nivel de 59,8 de puncte pentru luna aceasta, arată datele preliminare publicate de Markit.
De asemenea, indicatorul pentru industrie a scăzut la 61,5 puncte în august, de la 62,8 puncte luna precedentă, în timp ce analiștii estimau un nivel de 62 de puncte pentru luna aceasta.
Lipsa materiilor prime și problemele de transport afectează în continuare prețurile produselor. Indicele privind prețurile factorilor de producție a scăzut la 87,3 puncte în august, de la la 89,2 puncte în iulie – cel mai ridicat nivel de când se publică acest studiu, în iunie 1997.
În linie, cu estimările analiștilor, Banca Centrală Europeană a îmbunătățit perspectivele privind inflația și evoluția economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare și a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricțiilor.
În scenariul de bază, BCE se așteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 și de 4,7% în 2022, față de o creștere cu 4% și, respectiv, 4,1% previzionată în martie. Rata inflației în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% și la 1,5% anul viitor, față de un nivel de 1,5% și, respectiv, 1,2% estimat anterior, anunța, luna trecută, președintele BCE, Christine Lagarde.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc