Markit: Economia zonei euro a crescut peste așteptări, în februarie
Numărul 7, 25 feb. - 2 mar. 2020 » Lumea în care trăim
Economia zonei euro a crescut peste așteptări în februarie, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, un semn bun pentru Banca Centrală Europeană, care încearcă să redreseze creșterea și inflația scăzută, transmite Reuters, citată de Agerpres. Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a fost de 1,4% în ianuarie, în creștere comparativ cu nivelul de 1,3% înregistrat în luna precedentă. Totuși, în pofida creșterii, inflația din zona euro este sub obiectivul-țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a crescut în februarie la 51,6 puncte, de la 51,3 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Analiștii se așteptau ca indicele să se situeze la nivelul de 51 de puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte reflectă o contractare a acesteia.
„În pofida indiciilor preliminare privind impactul epidemiei cu virusul COVID-19 (coronavirus) din China, indicatorul PMI s-a îmbunătățit în februarie, în special în sectorul industriei din Germania, epicentrul scăderii activității economice”, a apreciat Bert Colijn, de la ING.
Indicatorul PMI care acoperă industria serviciilor a urcat la 52,8 puncte în februarie, de la 52,5 puncte luna precedentă, depășind estimările analiștilor. Indicatorul PMI pentru industrie a crescut la 49,1 puncte în februarie, de la 47,9 puncte în luna precedentă – este cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni și depășește toate estimările analiștilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile