Marți, 25 februarie 2025, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Book as EX-Tension, la MNLR
Numărul 6, 19-25 feb. 2025 » Roza vânturilor
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează marți, 25 februarie 2025, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Book as EX-Tension – European International Art Biennale – Students and Young Artists, organizată de Dorothea Fleiss & East West Artist E.V. Dresden (Germania), la sediul MNLR din Calea Griviței nr. 64 – 66.
Prezintă: Ana Negoiță, istoric de artă.
„Cartea are o istorie și o tradiție îndelungate și a fost și este o inspirație continuă pentru artiști, chiar dacă, de la începutul secolului al XX-lea, a început să dispară ca obiect, transferându-se din ce în ce mai mult în mediul virtual. Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care artiștii sunt din ce în ce mai interesați în a păstra memoria acestui obiect, prin transformarea sa într-unul artistic, care devine în timp obiect de patrimoniu și se păstrează astfel în memoria colectivă.
Cartea-obiect/cartea de artist este un mediu care permite artistului libertate maximă de exprimare, prin forme și metode diverse și prin alegerea tehnicilor și a diferitelor materiale: de la hârtie lucrată manual la textile, metal, sticlă sau ceramică.
Cartea obiect/cartea de artist tratează, printre altele, o temă deosebit de importantă și anume relația dintre text/literatură și pictură/instalație. Este un domeniu fascinant care cuprinde o gamă largă de expresii artistice, o multitudine de influențe și tendințe.
În arta contemporană, cartea-obiect este o formă de dinamică și artă vie, care evoluează constant. A devenit o parte importantă a scenei artei contemporane și merită să fie descoperită și apreciată”, a afirmat Dorothea Fleiss, citată într-un comunicat al MNLR.
Expoziția va fi deschisă în perioada 25 februarie – 2 martie 2025, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 12.00 – 20.00.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc