Martin Kocher: Criza forței de muncă va fi pentru UE o provocare pe termen lung
Telex » Știri 28 decembrie 2022
Criza mâinii de lucru, în special a personalului calificat, va continua să fie una dintre principalele provocări pentru întreaga Uniune Europeană mult timp de acum înainte, a avertizat ministrul austriac al economiei, Martin Kocher, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. ''Marea sarcină a guvernelor în următorii 10 sau 15 ani'' va fi să-și facă țările mai atractive pentru companii, a declarat ministrul austriac agenției de presă APA. În opinia lui Kocher, pentru a face față acestei provocări, Europa va trebui să adopte reforme și măsuri ''nu doar privind investițiile și impozitarea capitalului, ci și asupra impozitării muncii și elaborării de norme'' în domeniul muncii, care să atragă forța de muncă.
''Este vorba despre îmbunătățirea calificărilor, oferirea de stimulente adecvate pentru integrarea rapidă a șomerilor pe piața muncii'' și despre adoptarea unor măsuri favorabile ''echilibrului între muncă și familie'', a enumerat el.
De asemenea, mai estimează ministrul austriac, este nevoie de facilitarea și accelerarea ''imigrației provenite atât din Uniunea Europeană, cât și din afara ei''.
Una dintre cauzele actualei crize de forță de muncă în statele europene este că au ajuns la vârsta de pensionare persoanele din generația așa-numită în vestul Europei ''baby-boom'', adică cei născuți între anii 1946 și 1964 în perioada de creștere puternică a natalității care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe piața muncii intră acum grupuri de populație reduse numeric ''și la fel va fi în următorii zece ani'', anticipează ministrul austriac.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național