Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, prelungită cu 60 de zile
Telex » Știri 1 februarie, 9:08
Executivul a aprobat Ordonanța de urgență ce modifică și completează OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, precum și pentru implementarea unor măsuri de sprijin. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), noul act normativ „instituie pentru sectorul agricultură și industrie alimentară, măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare pentru o perioadă de 60 de zile, de la data intrării în vigoare a acesteia”.
Astfel, a fost modificată Anexa la ordonanța de urgență, în sensul în care au fost eliminate orezul - bob rotund - cu gramaj cuprins între 0,5 și 1,5 kg, cozonacul, bulionul de roșii, margarina, drojdia, carnea tocată și au fost adăugate untul până la 250 grame și magiunul până la 350 grame.
Suplimentar a fost introdusă prevederea prin care au fost exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență produsele agricole și alimentare prevăzute în anexă, utilizate ca materii prime în procesul de producție, prelucrare, procesare și care fac obiectul relațiilor comerciale dintre producător-procesator, procesator-procesator.
Totodată, în contextul introducerii unui nou sector prioritar referitor la eficiența energetică în agricultură și care conduce la posibilitatea finanțării unor investiții strategice gestionate de organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare, este necesară modificarea articolului 6 din Legea nr. 138/2004 a îmbunătățirilor funciare. „Propunerea de modificare este justificată de necesitatea introducerii în categoria de beneficiari privați a organizațiilor de îmbunătățiri funciare și federațiilor de organizații de îmbunătățiri funciare, care vor putea accesa mai facil măsurile de sprijin finanțate din fonduri publice nerambursabile sau alte fonduri publice. Modificarea va contribui la îndeplinirea obiectivelor privind eficiența energetică si la implementarea proiectelor care au ca scop instalarea surselor regenerabile de energie la nivelul infrastructurii deținută de aceștia, precum și reabilitarea infrastructurii de irigații deținute, ducând la reducerea utilizării combustibililor fosili ca sursă de energie precum și la eficientizarea utilizării resurselor de apă. În plus, modificarea va permite ca această categorie de beneficiari să poată accesa și alte fonduri, fără a se limita la un program anume”, se menționează în comunicat.
Actul normativ se adresează operatorilor economici din sectorul agroalimentar (procesatori, distribuitori, comercianți), organizațiilor de îmbunătățiri funciare și federațiilor de organizații de îmbunătățiri funciare.
MADR reamintește că prin OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare a fost introdusă măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare prin limitarea, pentru o perioadă de 90 de zile, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția și comercializarea acestor produse. Ulterior, prin OUG nr. 89/2023, termenul de aplicare a fost prelungit până la data de 31 ianuarie 2024.
„Această măsură a determinat scăderea prețurilor pentru categoriile de produse prevăzute în anexa la ordonanța de urgență și, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populației. De asemenea, impactul pozitiv al prevederilor OUG nr. 67/2023 s-a reflectat în scăderea indicilor prețurilor de consum”, precizează reprezentanții MADR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice