Măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare
Telex » Știri 3 iulie 2023
Executivul a adoptat actul normativ privind stoparea creșterii prețurilor la produsele alimentare de bază (OUG nr. 67/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 602 din 30 iunie 2023), prin care se limitează adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul de a stopa creșterea excesivă a prețurilor pentru aceste categorii de produse.
Astfel, potrivit OUG nr. 67/2023, pentru o perioadă de trei luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel: ● maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte; ● maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale; ● maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată și agreată cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanței de urgență, cuprinde: ▪ pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialități; ▪ lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime,1l; ▪ brânză telemea de vacă vrac; ▪ iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; ▪ făină albă de grâu ”000” 1 kg; ▪ mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 buc.; ▪ ulei de floarea soarelui 1 l; ▪ carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui; ▪ carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc; ▪ legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia; ▪ fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă; ▪ cartofi proaspeți albi vrac; ▪ zahăr alb tos 1 kg.
Unitățile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora și de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianților la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.
„Prevederile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare”, precizează MADR.
Ordonanța de Urgență va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial