Măsuri de susținere financiară pentru legumicultori
Telex » Știri 3 februarie 2022
Guvernul a aprobat două acte normative ce instituie o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor, pentru anul 2022: ▪ HG pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate și ▪ HG pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
În ceea ce privește Programul „Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate astfel: ▪ 3000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I); ▪ 1000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II).
Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3000 kg/1000 mp.
Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie - 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de: ▪ castraveți - 4.000 kg; ▪ ardei gras și / sau lung – kapia - 2.000 kg; ▪ fasole păstăi - 1.500 kg; ▪ spanac - 1.000 kg; ▪ salată - 10.000 plante; ▪ ceapă verde - 100.000 bulbi.
Programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.
Ca pași în implementarea celor două programe, MADR menționează: ▪ Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ); ▪ Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA; ▪ Analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară; ▪ Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ; ▪ Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.
Update: HG nr. 148/2022 pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 și HG nr. 147/2022 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2022 au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 111/03.02.2022, respectiv nr.112/03.02.2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale