Măsuri macroprudențiale vs vulnerabilități
Numărul 39, 17-23 oct. 2017 » Document
La 9 octombrie a.c. a avut loc a treia ședință a Consiliului General al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). Reamintim că acest organism a fost înființat în baza Legii nr. 12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din CNSM fac parte reprezentanți ai Băncii Naționale a României, ai Autorității de Supraveghere Financiară și ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudențiale a sistemului financiar național, prin stabilirea politicii macroprudențiale și a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.
În comunicatul de presă privind ședința din 9 octombrie sunt incluse, în final, o serie de măsuri de larg interes public. Printre acestea se regăsesc următoarele:
● Conform prevederilor art. 136 din Directiva 2013/36/UE, rata adecvată a amortizorului anticiclic de capital se stabilește periodic. Cele mai recente analize arată că îndatorarea totală (sectorul companiilor nefinanciare și sectorul populației) continuă să se mențină sub pragul de alertă. La nivel sectorial se mențin semnalele care indică acumularea de vulnerabilități privind creditarea populației, pragul de alertă fiind depășit pentru al șaselea trimestru consecutiv în cazul creditelor ipotecare. În acest context, Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a adoptat Recomandarea nr. 4/2017 prin care se recomandă Băncii Naționale a României, în calitate de autoritate competentă, menținerea amortizorului anticiclic de capital pentru instituții de credit la 0%, nivel implementat începând cu 1 ianuarie 2016, concomitent cu monitorizarea evoluțiilor privind îndatorarea sectorului populației.
● Ca urmare a identificării unor vulnerabilități structurale cu privire la sănătatea companiilor nefinanciare din România, vulnerabilități care au implicații negative importante asupra stabilității sistemului financiar românesc, respectiv persistența rezultatelor negative pentru numeroase firme, calitatea precară a capitalurilor proprii și numărul ridicat de firme cu capitaluri proprii sub limita reglementată sau inactive, Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a adoptat Recomandarea nr. 6/2017. Prin aceasta se recomandă ca Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, împreună cu Banca Națională a României să înființeze un grup de lucru care să aprofundeze analizele privind sănătatea financiară a firmelor și să identifice soluții pentru ca, atât în sectorul public, cât și în cel privat, constrângerile bugetare ale firmelor să devină ferme.
● O altă vulnerabilitate la adresa stabilității financiare se referă la creșterea îndatorării populației, ce poate avea efecte negative importante, atât asupra sistemului financiar, cât și asupra creșterii economice viitoare. În prezent, gradul de îndatorare s-a majorat considerabil, o treime dintre debitorii care au contractat un credit în ultimul an având, în medie, un grad de îndatorare de peste 55%. În scopul aprofundării analizelor care să sprijine fundamentarea deciziilor CNSM privind atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare ca urmare a creșterii îndatorării populației, CNSM a recomandat înființarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane