Măsuri pentru consolidarea sistemelor informatice ale administrației și dezvoltarea serviciilor de e-guvernare
Numărul 16-17, 19 iulie - 1 august 2016 » În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile
Așa cum am mai semnalat în CECCAR Business Magazine, o serie de măsuri îndreptate spre promovarea tehnologiilor informației prezintă un interes deosebit și pentru tematica principală a Congresului Profesiei Contabile. Este motivul care ne determină să consemnăm aprobarea unui memorandum guvernamental ce conține măsuri pentru consolidarea gestiunii sistemelor informatice ale administrației și dezvoltarea serviciilor de e-guvernare. Sunt avute în vedere două măsuri: constituirea și operaționalizarea unei structuri de coordonare și decizie la nivel înalt în ceea ce privește sistemele informatice guvernamentale: înființarea rolului de Coordonator pentru Tehnologia Informației alături de structura de suport, Direcția Guvernamentală pentru Tehnologia Informației, și înființarea GovITHub, un program guvernamental coordonat de Cancelaria Prim-ministrului.
Coordonatorul pentru Tehnologia Informației (un rol cunoscut tradițional sub denumirea de CIO – Chief Information Officer – Guvernamental), împreună cu Direcția Guvernamentală pentru Tehnologia Informației, reprezintă o structură dedicată coordonării tehnologiei informației și proiectelor de IT la nivel național care va asigura o viziune unitară în domeniul guvernării electronice. Misiunea principală a acestei structuri este dezvoltarea platformelor de guvernare electronică, astfel încât cetățenii să poată interacționa mai ușor cu statul. Activitatea și proiectele acestui departament vor face posibilă o mai bună comunicare între ministere și instituții, sprijinind eforturile de simplificare și eliminare a birocrației. De asemenea, structura va urmări ca investițiile în IT ale instituțiilor publice să fie făcute eficient, conform unei strategii și în interesul cetățenilor. Rolul Coordonatorului pentru Tehnologia Informației va consta și în consolidarea protecției datelor cu caracter personal și în promovarea standardelor deschise și reutilizabile în domeniu.
Pe de altă parte, GovITHub va fi un program guvernamental care îi va aduce la un loc pe cei care cred într-un viitor digital pentru România, prin transformarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei. Acesta va funcționa în cadrul Guvernului, în colaborare cu Direcția Guvernamentală pentru Tehnologia Informației. Coordonarea GovITHub este asigurată de Cancelaria Prim-ministrului. GovITHub va reuni specialiști din domeniul IT care vor să lucreze proiecte concrete ale administrației și care dezvoltă soluții de securitate cibernetică, antreprenori care vor să genereze soluții pentru servicii publice mai bune și factori de decizie. Scopul comun este rezolvarea problemelor stringente ale serviciilor publice și transformarea modului în care statul interacționează cu cetățenii și cu mediul antreprenorial. De asemenea, GovITHub va reuni companii, organizații și instituții partenere, va promova proiectele sale și va susține, pe criterii competitive și prin diferite mecanisme colaborative, proiectele care au potențial de dezvoltare. Comunitatea va coopta acceleratoare și incubatoare de afaceri, huburi IT, ONG-uri, fonduri de investiții, start-up-uri și companii private.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial