Măsuri pentru sporirea protecției intereselor titularilor drepturilor de autor și ai drepturilor conexe
Numărul 20-21, 30 mai - 12 iunie 2017 » Curier legislativ
Guvernul a adoptat un proiect de lege care modifică și completează Legea nr. 8/1996 și care cuprinde prevederi pentru sporirea protecției intereselor artiștilor și creatorilor, ca titulari ai drepturilor de autor și ai drepturilor conexe, prin modificarea reglementărilor referitoare la organizarea, funcționarea și desfășurarea activității organismelor de gestiune colectivă. Proiectul transpune în legislația națională Directiva nr. 2014/26/UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă.
„Proiectul de lege are ca obiectiv reglementarea aspectelor legate de organizarea, funcționarea și activitatea organismelor de gestiune colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe, impunând o serie de reguli menite a asigura transparența activității acestora, precum și posibilitatea membrilor de a controla modul în care sunt colectate și repartizate sumele provenite din drepturi. Utilizarea operelor protejate prin drepturi de autor și drepturi conexe necesită acordarea de licențe de către diferiți titulari ai drepturilor de autor, aceștia având posibilitatea alegerii între gestiunea individuală sau colectivă a drepturilor deținute”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.
Prin acest proiect de lege sunt introduse prevederi mai clare referitoare la drepturile autorilor și ale titularilor de drepturi, precum și obligația ca aceste drepturi să fie introduse în statutele organismelor de gestiune colectivă. Se urmăresc, astfel, asigurarea unei mai bune informări a membrilor organismului, precum și oferirea posibilității, pentru membri, de a solicita informații relevante pentru ei. Pentru protejarea eficientă a membrilor și pentru asigurarea posibilității, pentru aceștia, de a hotărî cu privire la activitatea organismului din care fac parte, s-au introdus prevederi noi referioare la modul de funcționare și la competențele adunărilor generale ale organismelor. Astfel, proiectul prevede obligația menționării, în mod clar, a unor competențe minime ale adunării generale în cuprinsul statutelor organismelor de gestiune.
Pentru asigurarea transparenței activității desfășurate de un organism de gestiune colectivă, precum și pentru informarea corectă a membrilor săi, a utilizatorilor sau a altor persoane interesate, s-a prevăzut, în sarcina organismelor de gestiune, obligația publicării de informații referitoare la venituri, plăți, comisioane, rețineri, precum și alte informații, menite a asigura o imagine clară și fidelă a întregii activități desfășurate de aceste organisme. Obligația de informare există și în sarcina entităților de gestiune independente. Totodată, se creează posibilitatea ca autorii sau alți titulari de drepturi de autor ori drepturi conexe să încredințeze gestiunea acestor drepturi unor entități de gestiune independente. Acestea urmează să funcționeze potrivit dispozițiilor privind societățile comerciale, iar raporturile dintre autori și entități se vor reglementa prin contract. Pentru asigurarea transparenței și a protejării autorilor, în sarcina entităților au fost prevăzute o serie de obligații legate de informațiile pe care acestea trebuie să le comunice atât autorilor sau titularilor de drepturi cu care au încheiat contracte de gestiune, cât și altor entități sau organisme de gestiune colectivă cu care au legătură. De asemenea, entitățile au obligația depunerii către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a unei dări de seamă cu privire la activitatea desfășurată.
Noile reglementări mai cuprind prevederi referitoare la negocierea metodologiilor după care se plătesc remunerațiile datorate de utilizatorii de opere, precum și referitoare la componența comisiilor de negociere a acestor metodologii. Din forma actuală a legii s-a eliminat procedura arbitrajului, criticată de ambele părți implicate, aceasta fiind înlocuită cu procedura medierii, lăsând părților posibilitatea de a merge în instanță dacă nu reușesc să cadă de acord asupra metodologiilor propuse spre negociere.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane