Măsurile care se aplică în domeniul culturii pentru prevenirea contaminării cu SARS-CoV-2, publicate în Monitorul Oficial
Telex » Știri 20 iunie 2020
Ordinul nr. 2941/1120/2020 al ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii a fost publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.
Actul normativ cuprinde măsuri și reguli: ▪ pentru activitatea muzeelor și galeriilor de artă, a bibliotecilor, a librăriilor; ▪ în domeniul producției de film și audiovizual; ▪ pentru evenimentele/acțiunile culturale organizate în aer liber; ▪ pentru evenimentele de tip drive-in; ▪ pentru expoziții temporare de artă și design; ▪ pentru reluarea activității producțiilor de spectacol și concert.
Astfel, între altele, în muzee şi galerii de artă este obligatoriu purtatul măștii (medicală/non-medicală), care trebuie să acopere atât gura, cât și nasul (această măsură se aplică, de altfel, în toate spaţiile închise, dar şi în alte situaţii); accesul se face cu respectarea de către participanți a distanțării de minimum 2 m, se vor monta marcaje; accesul publicului vizitator va fi limitat astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului; vizita va fi limitată la un interval de timp de 2 ore; este interzisă utilizarea aparatelor de audioguide. În biblioteci, va fi limitat accesul în sălile de lectură cu suprafețe mici; recepția și birourile de împrumut vor trebui să aibă instalate ecrane de protecție; organizarea rezervărilor documentelor se va putea face prin telefon, e-mail, site etc., cu stabilirea unor intervale orare de ridicare a cărților, pentru a elimina formarea de aglomerări de cititori; în vederea limitării numărului de persoane care ating un obiect, personalul bibliotecii va merge la rafturi pentru a procura documentul cerut de utilizator; accesul în sălile de lectură va fi redus, cu respectarea prevederilor referitoare la distanțarea socială, astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 1,5 m între oricare două persoane sau 4 mp pentru fiecare beneficiar/participant.
În ceea ce priveşte librăriile, deschiderea activității cu publicul se va face doar dacă unitatea își desfășoară activitatea în centrele comerciale mici, de sub 15.000 mp, și are o suprafață sub 500 mp; are accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului; beneficiază de spațiu suficient pentru a asigura regulile de distanțare socială; desfășoară activități exclusiv de comerț cu amănuntul, fără zonă de staționare.
În cazul evenimentelor/acțiunilor culturale organizate în aer liber, actul normativ prevede limitarea acestora la un interval de timp de 4 ore. Accesul se face pe timpi, cu până la o oră înainte pentru a evita aglomerația. Timpul ar trebui să fie menționat pe biletul fiecărui participant, dacă acest lucru este posibil. Purtatul măştii este obligatoriu şi la acest tip de manifestări. În situaţia în care locația este organizată cu scaune mobile (sau pufuri), acestea vor fi poziționate de către organizator la o distanță de 2 m între ele; dacă locația dispune de gradene, organizatorul va marca pe acestea locurile disponibile, la o distanță de 2 m între ele; dacă locația nu dispune de scaune sau gradene și este liberă (iarbă, pământ, zgură etc.), iar publicul vine cu propriile pături sau perne, organizatorul va marca solul astfel încât să creeze spații care să respecte distanțarea socială pentru fiecare persoană, precum și spații mai mari pentru familii și/sau grupuri de până la trei persoane. Prin excepție de la prevederile anterioare, menținerea distanței fizice de 2 m între persoane nu se aplică pentru membrii aceleași familii și/sau grupuri de până la trei persoane.
La evenimentele de tip drive-in, accesul se face exclusiv cu autoturismul, cu condiția ca ocupanții unui autovehicul să fie membrii aceleași familii și/sau grupuri de până la trei persoane. Parcarea va fi amenajată în așa fel încât între autovehicule să se păstreze distanța de 2 metri stânga/dreapta și 2 metri față/spate.
În ceea ce priveşte reluarea activității producțiilor de spectacol și concert, contactul fizic între actori va fi limitat, se vor evita scenele cu contact apropiat îndelungat (mai mult de 15 minute, la o distanță mai mică de 1,5 m, se va evita organizarea meselor cu bufet deschis. Se vor distribui alimente ambalate și băuturi răcoritoare pentru consum individual. Se va evita prezența îndelungată pe scenă a actorilor din grupele de risc (de exemplu, vârsta peste 65 de ani și/sau boli cronice asociate).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile