MAT a publicat procedura finală de implementare a programului Start-up Nation – ROMÂNIA
Telex » Știri 24 iunie 2022
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) face publică procedura finală de implementare a programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii Start-up Nation – ROMÂNIA, precum și anexele acesteia. Documentele pot fi accesate mai jos:
- Procedura de implementare a Programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation – ROMÂNIA
- Formular de înscriere (Pilon I)
- Declarație pe propria răspundere
- Declarație privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM
- Calcul pentru întreprinderile partenere sau legate
- Lista AIMMAIPE
- Acord de finanțare
- Cerere tip de rambursare a ajutorului de minimis
- Formular de decont
- Cerere-tip de renunțare totală sau parțială la finanțare pentru care există decizie privind acceptarea de principiu la finanțare
- Model împuternicire
Potrivit unui comunicat al instituției, documentele, în forma finală prezentată, au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial. „Programul Start-Up Nation este una dintre cele mai așteptate măsuri gestionate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului! Am încredere că, împreună cu STS, vom putea anunța cât mai curând deschiderea oficială. Până atunci, antreprenorii care doresc să aplice pentru ediția din acest an își pot pregăti din timp cererile de finanțare, pe baza documentelor publicate astăzi. Totodată, mulțumim reprezentanților mediului de afaceri, care au contribuit semnificativ la definitivarea acestora”, a declarat ministrul de resort, Constantin-Daniel Cadariu.
Prin intermediul programului Start-up Nation România, antreprenorii pot beneficia de granturi pentru firmele nou înființate, în condițiile prevăzute în procedura de implementare. Cererile vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:
♦ Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului;
♦ Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
„Înscrierea proiectelor, în vederea obținerii finanțării, se va efectua exclusiv online pe platforma granturi.imm.gov.ro. Data de lansare se va comunica pe site-ul instituției cu cel puțin 3 zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu-zis. Aplicația va rămâne deschisă timp de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului”, menționează MAT, în comunicat.
Potrivit reprezentanților ministerului de resort, în perioada 2022-2027, se estimează acordarea un ajutor în valoare totală de 11 miliarde lei. Pentru anul curent, bugetul alocat schemei de minimis, aprobat prin Legea nr. 317/2021, este de 520,031 milioane lei, din care 500 milioane lei pentru Pilonul I Start-up Nation România și 20,031 milioane lei pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora.
Aplicanții nu vor avea posibilitatea înscrierii pe ambii piloni ai programului. Se estimează un număr de 50.000 de beneficiari pentru Pilonul I Start-up Nation România și 5.000 pentru Pilonului II – Start-up Nation Diaspora.
Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027, iar plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național