MAT: În proiect, noi reglementări privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România
Numărul 13, 6-12 apr. 2022 » Curier legislativ
Se intenționează, între altele, operaționalizarea organismelor de management al destinației în vederea creșterii calității experiențelor și a serviciilor la nivelul destinațiilor turistice
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) intenționează să opereze o serie de modificări ale reglementărilor privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România. În acest context, a fost elaborat și publicat pe site-ul instituției, pentru consultare, un proiect de OUG pentru modificarea și completarea OG nr. 58/199. Inițiatorii menționează, în Nota de fundamentare care însoțește proiectul că obiectivul urmărit prin acest demers este de actualizare a cadrului legislativ actual pentru operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor, și anume a OG nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările și completările ulterioare.
În document se precizează că Organizația de management al destinației este asociație sau federație de utilitate publică, prin derogare de la prevederile cap. VI din OG nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare, în baza avizului emis de autoritatea centrală în domeniul turismului.
Organizația de management al destinației locală se înființează pe baza asocierii unității/lor administrativ-teritoriale prin autoritatea publică locală din componența destinației cu plătitori de taxă specială pentru promovare turistică conform dispozițiilor legale în vigoare și/sau alte entități care plătesc cotizație conform statutului organizației de management al destinației, respectiv: a) membri din cadrul destinației ai confederațiilor/federațiilor patronale reprezentative, cu activități în domeniul turismului; b) organizații patronale locale; c) angajatori din cadrul destinației turistice; d) asociații profesionale și alte structuri asociative înființate conform legii.
Organizația de management al destinației județeană se înființează pe baza asocierii unității administrativ-teritoriale prin autoritatea publică județeană din componența destinației cu plătitori ai cotizației de membru conform Statutului, respectiv: a) organizații de management al destinației locale de pe raza județului; b) unități administrativ-teritoriale de pe raza județului prin autoritatea publică locală care nu face parte dintr-o organizație de management al destinației locală; c) alte entități care plătesc cotizație conform statutului organizației de management al destinației.
Organizația de management al destinației regională reprezintă entitatea formată din una sau mai multe organizații de management județene care elaborează și implementează politica de dezvoltare și marketing turistic pentru următoarele regiuni: 1) Banat – Crișana; 2) Bucovina; 3) Dobrogea; 4) Maramureș; 5) Muntenia; 6) Moldova; 7) Oltenia; 8) Transilvania.
La nivel național se înființează Oficiul Național pentru Turism, ai cărui membri sunt autoritatea administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului, alte autorități ale administrației publice centrale, organizațiile de management al destinației regionale, organizațiile de management al destinației județene, alte entități publice sau private relevante în turismul național, organism consultativ cu rol în realizarea și coordonarea strategiei de marketing al destinației România. Statutul și regulamentul de organizare și funcționare ale Oficiului Național pentru Turism se aprobă prin ordin al ministrului Antreprenoriatului și Turismului.
Organizația de management al destinației dobândește personalitate juridică și recunoașterea statutului de utilitate publică de la data înscrierii în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripție își are sediul, prin derogare de la prevederile cap. VI din OG nr. 26/2000, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare, care reglementează recunoașterea unei asociații sau fundații ca fiind de utilitate publică.
Cei interesați pot transmite propuneri, sugestii și opinii privind proiectul de act normativ în termen de 15 zile de la data publicării, la adresa de e-mail: dezbateri_publice@mat.gov.ro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane