MAT: Joi, 18 august 2022, se va deschide apelul de finanțare aferent programului FEMEIA ANTREPRENOR 2022
Telex » Știri 12 august 2022
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) anunță că joi 18 august, la ora 10:00, se va deschide apelul de finanțare aferent programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor (Femeia Antreprenor 2022) pe platforma granturi.imm.gov.ro.
„Programul Femeia Antreprenor va fi al treilea apel deschis în anul 2022 pentru IMM-urile din România. De această dată, vizăm diminuarea decalajelor dintre femeile și bărbații antreprenori, mai ales că doar 36,84% din asociați/acționari sunt femei. Suplimentar, observăm că, în ultimele luni, ponderea asociaților/acționarilor din cadrul persoanelor juridice favorizează decalajul dintre femeile și bărbații antreprenori. Deși nominal, de la începutul anului a crescut numărul de asociați/acționari femei, creșterea este mult mai mică față de creșterea numărului bărbaților care sunt acționari sau asociați ai societăților. Programul contribuie, totodată, la atingerea standardelor OECD privind egalitatea de gen în domeniul antreprenorial fiind o măsură personalizată, care asigură accesul la finanțare a femeilor antreprenor. Egalitatea de șanse se obține, în primul rând, prin micșorarea deficitului sistematic existent”, a declarat ministrul de resort Constantin-Daniel Cadariu, citat într-un comunicat al MAT.
Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea și sprijinirea înființării și dezvoltării structurilor economice private înființate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menținerea echilibrului dintre obligațiile familiale și cele profesionale și ale prejudecăților existente încă la nivel local.
Societățile eligibilite trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puțin unul dintre asociați să fie femeie și să dețină cel puțin 50% din părțile sociale/acțiuni ale societății în cazul IMM-urilor aplicante. Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei.
Bugetul maxim al programului pentru anul 2022 este 157.624.000 lei, iar beneficiarele pot obține maximum 200.000 lei/societate. Numărul de societăți beneficiare este aproximativ 785 pentru anul 2022.
Înscrierea în cadrul programului, dar și toată implementarea și derularea măsurii de sprijin se va face exclusiv online prin intermediul aplicației MAT IMM-Recover https://granturi.imm.gov.ro, sistem informatic dezvoltat în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, care permite digitalizarea completă a raportului dintre administrație și aplicanți, eliminând atât interacțiunea dintre funcționari și reprezentanții societăților aplicante, cât și depunerea de documente emise de alte instituții ale statului.
Data de la care va fi activă aplicația informatică de înscriere și gestiune a programului Femeia Antreprenor este 18 august 2022 pe site-ul https://granturi.imm.gov.ro, începând cu ora 10.00 a.m., iar numărul de Call Center pentru informații legate de particularitățile măsurii de sprijin este 021-9059. Solicitantele au la dispoziție 30 de zile calendaristice pentru depunerea aplicației pentru obținerea finanțării.
Prin implementarea Programului în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 5.000 de beneficiare, bugetul estimat pentru întreaga perioadă fiind de 1 miliard lei.
Ordinul nr. 1.314/2022 al ministrului Antreprenoriatului și Turismului privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 799 din 11 august 2022.
Cei interesați pot consulta procedura de implementare a programului, precum și anexele acesteia, în forma publicată în Monitorul Oficial, accesând link-urile de mai jos:
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național