MAT: Proiectul privind înființarea și funcționarea Agenției Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor, în dezbatere publică
Numărul 37, 21-27 sep. 2022 » Direct de la sursă
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor (ARISPE), precum și pentru modificarea Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2017 privind înființarea, organizarea și funcționarea agențiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului. Viitoarea agenție urmează să funcționeze ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, prin reorganizarea MAT, prin divizare parțială, prin preluarea activităților, posturilor și personalului Direcției Investiții Străine și Departamentului Comerț Exterior, cu excepția Direcției Politici Comerciale.
Agenția va răspunde de aplicarea politicii Guvernului pentru promovarea și atragerea investițiilor străine directe și de portofoliu în România, respectiv pentru promovarea exportului produselor și serviciilor românești, exclusiv domeniul turismului.
Finanțarea Agenției se va asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului; președintele Agenției va îndeplini funcția de ordonator terțiar de credite.
Conducerea Agenției va fi asigurată de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului; președintele va fi ajutat în activitatea sa de un vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, precum și de un secretar general, înalt funcționar public, numit în condițiile legii.
Prin noul proiect de OUG urmează să se modifice și OUG nr. 43/2017 privind înființarea, organizarea și funcționarea agențiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului, în sensul schimbării denumirii agențiilor și eliminării atribuțiilor acestora aferente activităților din domeniul investițiilor străine și promovare a exportului.
Inițiatorii proiectului menționează, în Nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ, că, în cadrul exercițiului financiar european 2021-2027, România va trece printr-o serie amplă de reforme la nivel instituțional, în special prin asumarea setului de reforme incluse în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În acest sens, România își asumă prin PNRR crearea cadrului de politică pentru o transformare urbană durabilă, în cadrul Reformei 2 din Componenta 10 (Fondul Local). Cei doi piloni ai acestei reforme sunt Legea Zonelor Metropolitane și cadrul Politicii Urbane a României.
Printre organismele de orientare și coordonare a inițiativelor de politică și a investițiilor la nivel urban funcțional (aflate în acest moment sub umbrela Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară) se regăsesc, așa cum este recomandat în propunerea de Politică Urbană a României, o serie de structuri dedicate precum Agenții de Dezvoltare Economică sau Agenții Metropolitane de Promovare a Investițiilor. „Aceste structuri dedicate cu responsabilități exclusive la nivel local joacă un rol cheie în asigurarea unei creșteri durabile printr-o gamă largă de servicii și pot facilita parteneriate cu investitorii străini la nivele urban funcționale, precum și medierea cu autoritățile publice și asigurarea disponibilității unei forțe de muncă calificate. Având în vedere schimbările la nivelul proiectului de Lege a Zonelor Metropolitane prin înființarea de noi structuri asociative pentru dezvoltarea economică locală, ARISPE va juca un rol central de coordonare la nivel național. Considerând acest lucru, este mai important ca oricând ca aceasta să beneficieze de un climat de stabilitate în subordonarea directă a aparatului executiv, cu resurse suficiente, astfel încât să poată răspunde dinamicilor economice viitoare. Dat fiind numărul mare de zone metropolitane ce vor lua naștere odată cu anul 2023, este necesară intervenția cu celeritate a Agenției Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor în formarea, instruirea, și suportul tehnic pentru personalul administrațiilor locale ce urmează să fie constituit în viitoare agenții metropolitane de promovare a investițiilor”, precizează MAT.
Agenția va asigura o politică coordonată, coerentă și profesionistă în domeniul atragerii de investiții străine și promovării exporturilor, fiind preocupată de dezvoltare sectorială, strategică și durabilă. Scopul Agenției este acela de a asigura creșterea sustenabilă a economiei românești, bazată pe infuzia de capital în domenii considerate strategice, dar mai ales creșterea relevanței politice și economice a României la nivel regional și european.
Scopul propunerii legislative vizează facilitarea unui climat favorabil pentru activitățile de promovare a investițiilor străine în România, oferind cadru de stabilitate pentru direcțiile strategice ale Agenției Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor, facilitând astfel predictibilitatea în relația cu investitorii străini și exportatorii naționali. Prin această măsură se urmărește amplificarea operațiunilor de stimulare a investițiilor străine în industrie, servicii, cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare, cu efecte indirecte în dezvoltarea regională și crearea de noi locuri de muncă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile