MAT: Proiectul Procedurii de implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici și Mijlocii - TIMM 2022, în dezbatere publică
Telex » Știri 16 septembrie 2022
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a pus în dezbatere publică proiectul de Procedură privind implementarea schemei de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici și Mijlocii – TIMM 2022. Acesta este un program multianual de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării IMM-urilor, al cărui obiectiv îl constituie organizarea TIMM 2022, în vederea promovării spiritului antreprenorial, stimulării dezvoltării afacerilor și ocupării forței de muncă în domeniul IMM, facilitării contactelor dintre potențialii întreprinzători/întreprinderi mici și mijlocii și agenții economici/instituțiile publice sau private care oferă servicii pentru sectorul IMM, în scopul creșterii numărului întreprinzătorilor de succes și îmbunătățirii performanțelor economice și tehnice ale IMM, stimulării și susținerii IMM inovative, promovării produselor și serviciilor, stimulării și susținerii internaționalizării IMM.
Programul urmărește, prin organizarea TIMM - 2022, susținerea brandurilor deținute de întreprinderile mici și mijlocii prin: ▪ câștigarea de piețe externe noi pentru produsele și serviciile românești; ▪ stimularea cererii interne de servicii și produse, ce fac obiectul brandurilor românești; ▪ creșterea vizibilității pe piața internă și externă a brrandurilor românești; ▪ dezvoltarea contactelor de afaceri și stabilirea unor legături parteneriale.
Programul constă în organizarea Târgului național TIMM - 2022 pe o durată cuprinsă între minimum trei zile și maximum cinci zile. Perioada de desfășurare a târgului, precum și locația vor fi afișate pe site-ul instituției cu cel puțin cinci zile înainte de desfășurarea evenimentului. În cadrul târgului național, beneficiarii eligibili vor putea prezenta produsele proprii și vor putea desfășura activități economice în condițiile legislației în vigoare.
Acțiunile desfășurate în cadrul Programului sunt: • organizarea unui târg național al Brandurilor naționale sub forma unei expoziții cu vânzare; • organizarea de seminarii, mese rotunde, ateliere de lucru și prezentări în scopul promovării produselor și serviciilor realizate de către participanti, câștigării de piețe externe noi pentru acest tip de produse și servicii, creșterii numărului întreprinzătorilor de succes și al îmbunătățirii competențelor antreprenoriale, obținerii vizibilității pe piață a acestor branduri naționale; • activități de promovare a evenimentului, atât înainte de desfășurare, în vederea asigurării unei prezențe consistente a publicului și aplicanților-țintă, cât și post-eveniment, în vederea publicității târgului național.
Târgul național pentru IMM 2022 va fi organizat de una dintre cele nouă Agenții pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE). Acțiunile legate de organizarea și desfășurarea Programului se realizează de AIMMAIPE, direct și/sau prin externalizare în condițiile legii, pe bază de contracte/acorduri de parteneriat încheiate cu persoane fizice și juridice de drept public sau privat, selectați, în condițiile legii.
Din bugetul alocat desfășurării activităților specifice Programului se pot suporta următoarele: realizare și mentenanță aplicație electronică de înscriere și gestiune program, publicitate tv și radio, editare de broșuri, editare de materiale de promovare și prezentare, editare/multiplicare de materiale pentru conferințe, seminare, mese rotunde, workshopuri și prezentări, închiriere spații, utilități, amenajare standuri și spații de conferințe, achiziție sau închiriere mijloace fixe și/sau obiecte de inventar necesare desfășurării evenimentului, transmitere de invitații, onorarii traineri, cheltuieli de protocol, cheltuieli aferente deplasării și cazării participantilor, cheltuieli pentru promovare în mediul on line si social media, realizare content, realizare site eveniment, realizare identitate vizuală eveniment, realizare/promovare spot video eveniment, realizare grafică, închiriere corturi/pavilioane pentru evenimente în aer liber, promovare indoor/outdoor, organizarea de spectacole artistice în incinta și pe perioada târgului, achizitii de servicii necesare organizari evenimentului și alte cheltuieli necesare organizării manifestărilor din cadrul evenimentului.
Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027,iar plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028. Bugetul estimat pentru perioada 2022-2027 este de 6.000 mii lei, iar bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022 este de 1.000 mii lei. Prin implementarea Programului în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 900 de beneficiari, din care maximum 150 de beneficiari în anul 2022.
În ceea ce privește ajutorul financiar de minimis, prin Program se asigură participarea gratuită la târg pentru aplicanții selectați în urma înscrierii electronice în cadrul program. Pentru anul 2022 se va acorda fiecarui participant o suma forfetară, în valoare de 1500 ron/ beneficiar, condiționată de prezența zilnică la TIMM 2022 pe întreaga perioadă de desfășurare a evenimentului și de respectarea procedurii de implementare a programului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial