MAT: S-a încheiat etapa de cercetare de birou (Desk Research) în domeniul inovării și al IMM-urilor inovatoare
Telex » Știri 24 februarie 2022
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) anunță că, în cadrul Activității A4 – Elaborarea politicii publice pentru definirea și sprijinirea IMM-urilor inovatoare și al subactivității A4.1 – Analiza cadrului legislativ care vizează domeniul IMM-urilor inovatoare în România s-a încheiat etapa de cercetare de birou (Desk Research) în domeniul inovării și al IMM-urilor inovatoare. „Analizele realizate de către experții cooptați au avut rolul de a releva multiple aspecte semnificative cu privire inovare și la direcțiile de acțiunea ce le-au fost repartizate, în vederea unei abordări sistematice a elaborării propunerii de politică publică pentru definirea și sprijinirea IMM-urilor inovatoare și a identificării, printre altele, a unor măsuri și acțiuni de sprijinire a IMM-urilor inovatoare și a modelelor de bună practică internațională”, se menționează într-un comunicat al MAT.
Totodată – precizează reprezentanții MAT – în cadrul acestei subactivități urmează alte etape deosebit de importante: ♦ analiza legislatiei în domeniul întreprinderilor inovatoare; ♦ analiza diagnostic a situatiei actuale – în vederea obținerii informațiilor, toți cei cinci experți cooptați vor lua legatura cu stakeholderii, respectiv cu asociațiile profesionale și patronatele din domeniul IMM-urilor, cu reprezentanți ai camerelor de comerț si industrie, cu reprezentanți ai mediului academic, dar și cu reprezentanți ai administrație publice. Datele vor fi colectate și prin realizarea unor chestionare, aplicate în rândul companiilor , dar și prin analizarea datelor existente din punct de vedere statistic la nivelul instituțiilor abilitate; ♦ realizarea unui studiu referitor la delimitarea conceptuală a IMM-urilor inovatoare, identificarea deficiențelor de organizare și funcționare a IMM-urilor inovatoare din România și identificarea de soluții pentru transformarea și sprijinirea dezvoltării întreprinderilor din România în întreprinderi inovatoare. Studiul va sta la baza politicii publice ce va fi elaborată în cadrul subactivității 4.3, de către toți cei 5 experți, iar rezultatele înregistrate în cadrul studiului vor fi transferate la nivel instituțional în cadrul direcțiilor de specialitate ce se ocupă cu elaborarea politicilor publice.
MAT precizează că „toate acțiunile de informare și promovare aferente acestei subactivități au fost realizate cu respectarea întocmai a manualului de identitate vizuală POCA (MIV), a Ghidului Solicitantului și Beneficiarului POCA și cu menționarea surselor de finanțare”.
*
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) derulează, din octombrie 2020, proiectul „Management de calitate și performanță în cadrul MEEMA, pentru reducerea poverii administrative și dezvoltarea IMM-urilor inovatoare”. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni și are un buget de peste 16,67 milioane lei compus din Asistență financiară nerambursabilă din Fondul Social European – circa 14 milioane lei (83,9839%) și cofinanțare MAT – circa 2,67 milioane lei (16,0161%). Proiectul are, printre obiectivele prioritare, dezvoltarea unui mediu de afaceri deschis, activ, stabil și transparent, într-un cuvânt predictibil, clădit pe responsabilitate, competitivitate și spirit antreprenorial, care să permită oamenilor de afaceri, managerilor și întreprinderilor să facă față concurenței existente pe piața unică și pe terțe piețe.
Prin intermediul proiectului sunt vizate educarea și interconectarea antreprenorilor prin intermediul unei platforme digitale, cu scopul de a pune la dispoziția întreprinzătorilor o gamă vastă de resurse și informații relevante pentru întreprinderile mici si mijlocii, start-up-uri și scale-up-uri afacerilor. De asemenea, va avea și un rol de mecanism de match-making între întreprinderile interesate să stabilească relații de business în România.
Platforma digitală IMM MENTOR va constitui un centru de resurse și informații, un punct unic în care se vor afla toate informațiile de care ar putea avea nevoie un antreprenor pentru a-și desfășura activitatea în mod sustenabil precum: cum să înființezi sau să dezvolți o afacere, evenimente de business, târguri, legislație, surse de finanțare, oportunități de afaceri, planificare strategică, gestionare și eficientizare a vânzărilor, eficientizarea activității IMM-urilor prin instrumente de cercetare de piață, recomandări de clienți și furnizori cu ajutorul inteligenței artificiale, solicitări ale investitorilor, oportunități furnizate de către consilierii economici din rețeaua externă a MAT și altele. Instrumentul informatic va colecta, procesa și furniza date statistice provenite de la parteneri în vederea monitorizării, evaluării și coordonării politicilor publice pentru îmbunătățirea mediului de afaceri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial