Matematicianul Alan Turing va figura pe bancnota de 50 de lire sterline
Numărul 26-27, 16-29 iulie 2019 » Roza vânturilor
Banca Angliei (BoE) a decis că matematicianul Alan Turing, care, în cel de Al Doilea Război Mondial a jucat un rol decisiv în spargerea codurilor folosite de maşina Enigma, va figura pe următoarea bancnotă de 50 de lire sterline, a anunţat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, informează agenţia Reuters, citată de Agerpres. „În calitate de părinte al informaticii şi inteligenţei artificiale, precum şi de erou de război, contribuţiile lui Alan Turing au fost de anvergură şi deschizătoare de drumuri. Turing este un gigant pe umerii căruia mulţi stau în prezent”, a declarat Mark Carney într-un discurs la Muzeul Ştiinţei şi Industriei din Manchester.
Maşina electromecanică pusă la punct de Alan Turing, un precursor al computerelor moderne, a jucat un rol cheie în descifrarea codului Enigma, cu care germanii codificau mesajele în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Se estimează că munca lui Alan Turing la Bletchley Park, centrul de criptanaliză al Regatului Unit, a scurtat războiul în Europa şi a salvat mii de vieţi.
Pe lângă imaginea lui Turing, noua bancnotă de 50 de lire sterline va mai include un tabel şi o formulă matematică dintr-o lucrare a lui Turing datând din 1936, un desen tehnic al maşinii care a fost utilizată la spargerea codului Enigma precum şi un citat al lui Turing cu privire la dezvoltarea inteligenţei artificiale, „aceasta este doar o anticipare a ceea ce va veni şi doar o umbră a ceea ce va fi”.
Alan Turing a fost selectat de pe o listă care conţinea 12 candidaţi cu contribuţii în domeniile ştiinţei şi matematicii, printre care se număra şi Stephen Hawking.
Pe actuala bancnotă de 50 de lire figurează inginerul James Watt şi partenerul său Matthew Boulton, cei care au dezvoltat şi promovat un motor cu aburi la finele secolului 18.
Bancnota de 50 de lire sterlină este cea mai mare valoroasă bancnotă a Băncii Angliei şi este foarte rar utilizată în tranzacţiile zilnice. BoE estimează că noua bancnotă cu figura lui Alan Turing va intra în circulaţie la finele lui 2021.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile