MCID: Versiunea actualizată a Strategiei Naționale în domeniul Inteligenței Artificiale 2024-2027, în transparență decizională
Telex » Știri 2 februarie, 9:07
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat în transparență decizională versiunea actualizată a Strategiei Naționale în domeniul Inteligenței Artificiale (SN-IA) 2024-2027, însoțită de proiectul de Hotărâre de Guvern pentru adoptarea acesteia și Nota de fundamentare.
„Ne-am asigurat că drepturile românilor vor fi protejate online. Strategia a beneficiat de o consultare publică extinsă, începând din septembrie 2023. Propunerile Comitetului Român pentru Inteligență Artificială și ale celorlalte organizații au fost temeinic analizate și sunt integrate. IA este viitorul economiei digitale globale, iar România va fi parte a acestui viitor, valorificând extraordinarul potențial al țării în IT și tehnologii emergente!“, a precizat ministrul de resort, Bogdan Ivan.
Potrivit unui comunicat al MCID, în elaborarea SN-IA au fost luate în considerare recomandări concrete formulate de organizațiile internaționale, recomandări ce vizează: ▪ realizarea investițiilor în cercetarea și dezvoltarea în domeniul IA; ▪ promovarea unui ecosistem digital pentru IA; ▪ oferirea unui mediu politic propice pentru IA; ▪ consolidarea capacității umane; ▪ cooperarea internațională pentru IA de încredere.
„SN-IA se bazează pe acțiunile concrete propuse la nivelul Uniunii Europene, dar este, de asemenea, ancorată în situația actuală și contextul românesc, atât în ceea ce privește IA, cât și domeniile conexe principale: cercetarea și dezvoltarea, inovarea, competitivitatea economiei, educația, digitalizarea administrației și a societății“, se menționează în comunicat.
Cei interesați pot transmite propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare asupra proiectului de act normativ la adresa de email consultare@mcid.gov.ro sau la sediul MCID din str. Mendeleev, nr. 21-25, București.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice