MCSI derulează un proiect educațional pentru copii cu privire la pericolele din spațiul online
Telex » Știri 2 octombrie 2019
Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), în colaborare cu Asociația StartEvo și Centrul National de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), prin intermediul platformei educaționale Kidibot (www.kidibot.ro), derulează, până la 13 octombrie 2019, prima ediție a proiectului „Kidibot Cyber Security Training”. Proiectul își propune educarea prin joacă a tuturor elevilor din clasele III - VIII din Municipiul București (și, secundar, la nivel național) despre pericolele pe care le pot întâmpina în spațiul online, prin accesarea diferitelor informații.
„Viteza inovării tehnologice și a lansării pe piață de noi dispozitive, programe informatice și servicii digitale, deosebit de atractive pentru copii, pot duce la expunerea involuntară a acestora în fața pericolelor mediului online. Totodată, conform unui studiu efectuat pe platforma Kidibot la nivel național, pe un eșantion de 1288 de copii în perioada 15-30 septembrie 2019, se arată că 86% dintre copii consideră că termenul «HACKER» este atrăgător, fără să înțeleagă ce înseamnă acest lucru”, precizează MCSI, într-un comunicat.
„Internetul a devenit o realitate a vieții copiilor noștri – acasă, la școală, la bibliotecă sau oriunde aceștia își petrec timpul liber. Dispozitivele care se conectează la internet, mai mult sau mai puțin portabile, au adus beneficii de nedescris în ceea ce privește învățarea, potențarea relațiilor sociale sau conectarea copiilor cu familia. Totodată, însă, aceste terminale reprezintă și surse pentru numeroase amenințări, constituind motiv de îngrijorare pentru părinți. În luna dedicată conștientizării importanței securității cibernetice – luna octombrie a fiecărui an – întreprindem mai multe acțiuni pentru a adresa inclusiv aceste griji ale părinților cu privire la siguranța copiilor lor în mediul virtual, iar concursul Kidibot Cyber Security Training, prin inovativitatea, interactivitatea și competitivitatea formatului, este o platformă ideală prin intermediul căreia elevii vor putea deprinde un set de competențe vitale în ceea ce privește igiena cibernetică. Recomand călduros tuturor părinților să își înscrie copiii în concurs, pentru că, dincolo de beneficiile imediate în ceea ce privește disciplina online a acestora, există o foarte bună șansă să descoperim, cu această ocazie, talente native care, în timp, se pot transforma în viitorii informaticieni și ingineri IT ai României”, a declarat ministrul de resort Alexandru Petrescu.
Prin această inițiativă educațională, copiii vor fi ajutați de mentori și vor învăța despre tehnologie și deprinderea de a alege corect modul în care s-o folosească. În cadrul proiectului se va derula un concurs tematic gratuit, împărțit în două faze: calificare pentru eveniment și training. În încheierea concursului, copiii vor fi evaluați, finaliștii obținând certificate de Mini White Hackeri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane