MDLPA va elabora o singură lege pentru reglementarea serviciilor comunitare de utilități publice
Telex » Știri 24 august 2022
Executivul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Hotărârea pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului serviciilor comunitare de utilități publice. În prezent, domeniul serviciilor publice este reglementat printr-o lege generală și alte patru legi speciale, privind fiecare tip de serviciu public. Potrivit unui comunicat al MDLPA, Codul va cuprinde dispoziții specifice fiecărui tip de serviciu public: serviciul de alimentare cu apă, canalizare, serviciul de alimentare cu energie termică, serviciul de salubrizare a localităților, serviciul public de alimentare cu gaze naturale, serviciul de iluminat public și serviciul de transport public local de călători.
„Noul Cod legislativ țintește repartizarea optimă a competențelor între autoritățile administrației publice centrale și locale, va asigura o viziune unitară asupra modului de elaborare, implementare, monitorizare și evaluare a standardelor de calitate și după caz, de cost, pentru serviciile publice descentralizate, și va dezvolta metode și instrumente pentru monitorizarea și evaluarea capacității administrative a autorităților administrației publice locale, precum și creșterea capacității autorităților și instituțiilor de la nivelul administrației publice centrale de a-și exercita, clar și coerent, calitatea de coordonator metodologic asupra creării politicilor publice în materia descentralizării”, se menționează în comunicat.
„Alimentarea localităților cu apă potabilă sau gaz, transportul public sau iluminatul public modern, rețelele de termoficare stabile și funcționale, sau o rețea de canalizare optimă și salubrizarea localităților sunt permisele necesare unei localități moderne. Prin Codul serviciilor comunitare de utilități publice vom asigura un cadru unitar și stabil care va contribui la crearea unui mediu legislativ predictibil și la prestarea serviciilor comunitare de utilități publice la standarde ridicate”, a declarat ministrul de resort, Cseke Attila.
De asemenea, în cazurile în care există legislație europeană de aplicabilitate directă și imediată, prin Cod se va realiza abrogarea expresă a unor acte normative care nu sunt în acord cu norma comunitară, eliminându-se, astfel, posibilitatea apariției de confuzii sau greutăți la nivelul luării deciziei administrative de implementare a legii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale