MDRAP: „Planuri locale de locuire” pentru toate unitățile administrative cu peste 10.000 de persoane
Telex » Știri 11 noiembrie 2016
Strategia Națională a Locuirii (SNL) 2016-2030 – care s-a aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) – prevede ca toate unităţile administrative cu peste 10.000 de persoane să aibă obligația de a realiza Planuri locale de locuire (un instrument de observare, definire și programare a investițiilor și acțiunilor în domeniul locuirii), în scopul reducrii extinderii necontrolate a intravilanului. O altă propunere este condiționarea eliberării autorizațiilor de construire de existența infrastructurii edilitare, pentru a asigura dezvoltarea locuirii în zone viabilizate.
Strategia prezintă intervențiile necesare în următorii ani pentru ca statul să poată asigura accesul la condiţii de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane. „În 26 de ani, România nu a avut o politică coerentă în domeniul locuirii; față de politica socială, în acest domeniu am rămas cel mai în urmă. Deficiențele în domeniul politicii de locuire se asociază cu sărăcia, cu nivelul de trai scăzut. Am dorit să facem această discuție publică pentru că am primit foarte multe mesaje în ultimul an: dintre toate strategiile la care am lucrat, cel mai mare interes pentru public l-a trezit SNL. În același timp, pentru Strategia Locuirii am primit cele mai interesante propuneri, soluții care au fost aplicate în alte părți. (…) În România, locuirea e precară – și e un tip de precaritate foarte periculos – deși, paradoxal, peste 70% dintre oameni sunt mulțumiți de propria locuință, condițiile oferite de acestea sunt sub standarde, iar acest lucru depinde de condițiile pe care le oferă societatea”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.
Obiectivele Strategiei se referă la: securitatea locuirii în fața hazardurilor naturale și antropice; creşterea calităţii locuirii; îmbunătăţirea condiţiilor de locuire pentru categoriile vulnerabile; creşterea fondului de locuinţe publice; dezvoltarea pieţei de locuinţe; realizarea reformei legislative și instituționale.
MDRAP va publica pe site-ul propriu, în secțiunea Transparenţă, sinteza ședinței publice de dezbatere, iar după definitivarea Strategiei o va propune Guvernului spre aprobare. (Al.R.)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial