MEAT a elaborat un set de propuneri pentru optimizarea cadrului legal din domeniul turismului
Telex » Știri 28 decembrie 2023
Elaborarea unei politici publice în domeniul turismului identitar, referitoare la valorificarea potențialului de dezvoltare turistică, pe segmentul cu specific național și care deține componente identitare (culturale, teritoriale, etnice, lingvistice sau confesionale) a reprezentat unul dintre rezultatele proiectului „Analiza, eficientizarea și actualizarea cadrului legal în domeniul turismului”, derulat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), împreună cu Secretariatul General al Guvernului (SGG). Potrivit unui comunicat al MEAT, conferința de închidere a proiectului, desfășurată zilele trecute, în format hibrid, a reunit reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, asociațiilor de profil, mediului academic și de cercetare. Cu această ocazie, au fost prezentate obiectivele și rezultatele proiectului de către managerii de proiect ai celor două instituții, precum și de experții cooptați în cadrul proiectului.
Pornind de la constatarea că, din punct de vedere turistic, comunitățile locale valorifică în mod deficitar sau deloc ceea ce le este specific, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Institutul de Politici Publice (IPP) a propus trei soluții de politică publică pentru atenuarea acestei deficențe.
În urma proceselor de consultare publică organizate de SGG a fost identificată drept optimă varianta de politică publică bazată pe păstrarea „spiritului locului” și pe descoperirea locală a mixului de experiențe conectate cu natura și cu patrimoniul material și imaterial, prin implicarea oamenilor din comunitate, alături de autorități publice, de operatori privați și organizații non-guvernamentale pentru a valorifica, dezvolta și promova servicii turistice și produse bazate pe identitatea locală și, astfel, pe principii ale sustenabilității.
Pe site-ul web al Secretariatului General al Guvernului poate fi consultată Politica Publică în domeniul turismul identitar, document aflat în proces de aprobare.
Al doilea obiectiv și rezultat al proiectului a constat în realizarea diagnozei și analizei comparative a cadrului normativ în vigoare incident domeniului turismului, prin identificarea redundanțelor și anacronismelor, simplificarea, actualizarea și sistematizarea fondului legislativ activ al legislației aferente. Experții externi angajați în proiect au realizat analiza exhaustivă a reglementărilor naționale și un studiu comparativ al sistemelor europene de legislație și guvernanță din domeniul turismului. În urma acestor studii a rezultat un set de propuneri legislative pentru optimizarea cadrului legal din domeniu care sunt în curs de aprobare și care vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Pe site-ul MEAT a fost postat Livrabilul nr. 1 „Inventarierea și analiza reglementărilor în vigoare, din domeniul turismului în România”. Activitățile proiectului se vor finaliza la data de 29 decembrie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice