MEAT anunță lansarea a trei programe de finanțare, dedicate IMM-urilor
Numărul 50-51, 20 dec. 2023 - 9 ian. 2024 » Curier legislativ
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) informează că, începând de astăzi, 19 decembrie a.c., ora 10:00, va fi activă etapa de preînscriere în cadrul Programului național de microindustrializare, Programului de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, precum și în cadrul Programului de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, exclusiv online, pe www.programenationale2023.ro. „În cadrul acestei etape, aplicanții vor avea posibilitatea de a-și crea profilul, userul și parola, fiind permisă și încărcarea documentelor și declarațiilor necesare”, menționează MEAT, într-un comunicat.
Pasul următor, respectiv etapa de înscriere în cadrul celor trei programe naționale, se va desfășura tot prin intermediul platformei www.programenationale2023.ro, potrivit următorului program:
♦ Programul național de microindustrializare: etapa de înscrieri va fi lansată joi, 21 decembrie a.c., ora 10:00, aceasta fiind deschisă până joi, 4 ianuarie 2024, ora 20:00;
♦ Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață: etapa de înscrieri va fi lansată joi, 21 decembrie a.c., ora 12:00, aceasta fiind deschisă până joi, 4 ianuarie 2024, ora 20:00;
♦ Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii: etapa de înscrieri va fi lansată joi, 21 decembrie a.c., ora 14:00, aceasta fiind deschisă până joi, 4 ianuarie 2024, ora 20:00.
Mecanismul de finanțare a celor trei programe prevede contractarea de credite de investiții de către antreprenori, de la băncile partenere ale programului (Alpha Bank România, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank și Unicredit Bank), precum și decontarea de către MEAT a 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, stabilite prin procedură, dar nu mai mult de 500.000 lei. Valoarea minimă a creditului de investiții este de 250.000 lei.
După completarea și transmiterea cu succes a formularelor electronice de înscriere, va fi publicată lista tuturor cererilor înregistrate, în ordinea înscrierilor. Ulterior, aplicanții vor fi înștiințați să se prezinte la instituția de credit parteneră pentru care au optat, unde va fi realizată o preverificare a bancabilității. Dacă răspunsul este unul pozitiv, va fi emis acord de principiu la creditare, iar AIMM va începe procesul de evaluare administrativă și de eligibilitate, care poate fi încheiat favorabil prin emiterea notificării de principiu la finanțare. Creditul va fi acordat, însă, doar după verificarea finală a bancabilității, de către instituția de credit parteneră.
Documentația necesară pentru înscrieri (fișierele standardizate se regăsesc pe platforma înscrieri, care va fi disponibilă începând de marți, 19 decembrie a.c.): ▪ Anexa 1 – Cerere tip de acord de principiu la creditare și finanțare / Formular de înscriere; ▪ Anexa 5 – Declarație pe proprie răspundere; ▪ Anexa 6 – Declarație privind încadrarea întreprinderii în categoria întreprinderilor mici și mijlocii; ▪ Anexa 7 – Calculul pentru întreprinderile partenere sau legate; ▪ Alte documente specifice programelor, conform procedurilor de implementare ale acestora.
Procedurile de implementare a programelor naționale pot fi consultate accesând link-urile de mai jos:
- Procedura de implementare a Programului național de microindustrializare, precum și alte informații de interes;
- Procedura de implementare a Programului de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, precum și alte informații de interes;
- Procedura de implementare a Programului de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice