MEAT: Condițiile și criteriile pentru selecționarea, școlarizarea, atestarea și utilizarea ghizilor de turism au fost actualizate
Telex » Știri 11 august 2023
Condițiile și criteriile pentru selecționarea, școlarizarea, atestarea și utilizarea ghizilor de turism au fost actualizate. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), „reforma armonizează schimbările apărute pe piața turismului, fiind axată pe doi piloni importanți: delimitarea sferei de activitate și de exercitare a acestei ocupații, precum și stabilirea criteriilor și condițiilor pentru eliberarea ecusonului”. Ordinul pentru aprobarea normelor metodologice aferente a fost publicat la 9 august a.c. în Monitorul Oficial și poate fi consultat aici.
Referitor la delimitarea sferei de activitate, ghizii de turism sunt împărțiți în trei categorii: ghidul de turism local, care oferă asistență turiștilor români pe teritoriul țării noastre, ghidul de turism național, responsabil cu îndrumarea turiștilor străini în România și a celor români în străinătate și ghidul de turism specializat pentru diverse activități turistice, precum animație, drumeții montane, habitat natural, turism ecvestru și peșteri amenajate, cu posibilitatea dezvoltării altor specializări în conformitate cu standardele ocupaționale.
„Cadrul legislativ actualizat le oferă persoanelor fizice posibilitatea de a urma cursuri de formare profesională pentru activitatea de ghid de turism, fapt ce va contribui semnificativ la creșterea cantitativă și calitativă a ofertei și la menținerea unui standard ridicat pentru serviciile specifice. Programele de formare de tip calificare/specializare/perfecționare vor fi, astfel, reluate de furnizorii autorizați, după ce acestea au fost temporar întrerupte, ca urmare a modificărilor apărute la nivel de studii”, menționează MEAT.
Actul normativ armonizează, totodată, legislația românească cu cea europeană, fiind respectate recomandările Comisiei Europene privind recunoașterea calificării profesionale a ghizilor de turism și oferirea temporară sau ocazională a serviciilor de ghid de turism în România pentru persoanele din statele membre UE/SEE/Confederația Elvețiană. Astfel, ghizii care însoțesc grupuri de turiști pe teritoriul României, fără a oferi servicii specifice la obiectivele turistice, trebuie să notifice Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului cu cel puțin 60 de zile înainte de prestarea serviciului temporar sau ocazional.
De asemenea, a fost introdusă în legislație obligativitatea actualizării atestatelor și ecusoanelor de ghid o dată la 5 ani, fiind menționată procedura de prelungire a acestora și documentația ce trebuie depusă în acest sens. „Această măsură este necesară pentru a deține o evidență reală a ghizilor de turism care practică această profesie, fiind și o consecință a faptului că a fost eliminată limita superioară de vârstă”, precizează MEAT.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial