MEAT: Investiție importantă pentru construcția unei fabrici de baterii de ultimă generație în România
Telex » Știri 28 iunie 2023
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a participat, la Bruxelles, la evenimentul de lansare a proiectului Romvolt, prin care se creează premisele pentru construirea unei fabrici de baterii în România, informează MEAT, într-un comunicat. Invitația a fost lansată de către Noshin OMAR, fondatorul și CEO-ul companiei belgiene Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), iar la eveniment a participat și premierul belgian, Alexander de CROO.
„Una dintre prioritățile Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este accelerarea integrării României în lanțul valoric european al bateriilor în conformitate cu politicile și reglementările europene pentru a crea cadrul optim de dezvoltare pentru electromobilitate, parte a obiectivelor Green Deal. De aceea, salut lansarea proiectului Romvolt, care presupune construcția unei fabrici de celule de baterii pe litiu-ion la Galați, cu o capacitate totală de 22 GW. Pe lângă faptul că vom avea o fabrică de baterii electrice de ultimă generație, investiția va crea noi locuri de muncă și va întări ecosistemul industrial din țara noastră. Prin Romvolt, România face tranziția de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion”, a declarat Ștefan-Radu Oprea, la evenimentul de lansare Romvolt.
Potrivit datelor MEAT, în prezent, la nivel mondial, există peste 4 milioane de vehicule electrice în circulație. Mai mult, se preconizează că acest număr va crește la 50-200 de milioane până în 2028, urmând să ajungă la 900 de milioane până în 2040. În acest sens, Uniunea Europeană a declarat producerea de baterii drept un imperativ strategic pentru traziția către o energie curată, dar și pentru modernizarea și competitivitatea industriei, în acord cu obiectivele Green Deal.
Investiția ABEE va face posibilă tranziția României de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion. Acest fapt constituie, totodată, un avantaj competitiv pentru țara noastră, ținând cont de criza dependenței de materii prime critice, pe plan european. Fabrica va fi operațională în anul 2026, după finalizarea procedurilor administrative și achiziția liniilor de producție și amenajarea spațiilor de producție.
„România susține investițiile precum Romvolt! Vom continua să sprijinim implementarea unor astfel de proiecte, necesare dezvoltării unui mediu propice creșterii economice durabile”, a adăugat ministrul Ștefan-Radu Oprea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile