MEC: Continuă debirocratizarea activității din învățământul preuniversitar
Telex » Știri 3 noiembrie 2020
Procedurile operaţionale ale Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) au fost simplificate, a anunţat Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC). „În acest sens, MEC a validat propunerile ARACIP în privinţa noilor standarde naţionale de evaluare internă şi externă, precum şi ale Metodologiei de evaluare externă, acestea urmând a fi aprobate prin hotărâri de guvern în perioada următoare”, precizează instituţia, într-un comunicat. „Modificările operate au urmărit câteva principii. Mai întâi, simplificarea, adică reducerea cerinţelor pentru autorizare sau acreditare. În acest caz, reducerea este substanţială: 77% pentru acreditare, 76% pentru evaluare periodică şi 57% pentru autorizarea de funcţionare provizorie. Mai exact, de la 1.095 de cerinţe existente am ajuns la 265. Celălalt principiu urmărit a fost debirocratizarea, măsură asumată încă de la preluarea mandatului meu. Prin urmare, 95% dintre documentele care vor fi solicitate pentru acreditare sau autorizare sunt documente manageriale, documente care nu vor mai viza activitatea cadrelor didactice”, a declarat Monica Anisie.
Un alt principiu care a stat la baza acestui demers a fost digitalizarea. Practic, în prezent, întregul proces de evaluare externă se poate face online. În noua metodologie va fi detaliată explicit această obligaţie.
„În tot acest demers s-a ţinut cont şi de clarificarea şi unificarea cerinţelor (inclusiv prin ghidurile explicative, care vor fi puse la dispoziţie tuturor părţilor interesate) şi a elementelor metodologice. Astfel, prin clarificarea atribuţiilor şi prin eliminarea suprapunerilor de activitate între ARACIP şi inspectoratele şcolare, acestea din urmă vor prelua în totalitate controlul administrativ al funcţionării unităţilor de învăţământ. Va fi revizuit, în acest sens, şi Regulamentul de inspecţie şcolară, în vederea corelării obiectivelor inspecţiei cu rezultatele evaluării externe a calităţii”, menţionează MEC, în comunicat.
Preşedintele ARACIP, Şerban Iosifescu, a precizat că până la data de 30 iunie 2021, vor fi elaborate ghiduri pentru aplicarea unitară a standardelor la nivelul tuturor actorilor: unităţi de învăţământ (în special, Comisia de Evaluare şi Asigurare a Calităţii), evaluatorii externi ai ARACIP, inspectoratele şcolare. Ghidurile vor fi publicate şi dezbătute public înainte de intrarea în vigoare a noilor standarde. De asemenea, ARACIP va simplifica şi adapta aplicaţia de evaluare externă până la 15 octombrie 2021, dată la care va fi iniţializat Raportul anual de evaluare internă a calităţii educaţiei (RAEI), pentru anul şcolar 2021-2022, pe baza formatului simplificat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara