Mecanismul de redresare și reziliență al UE a primit aprobarea finală
Telex » Știri 15 februarie 2021
Pachetul de recuperare economică al UE, conceput pentru a ajuta ţările membre să combată efectele pandemiei de COVID-19, în valoare de 672,5 miliarde de euro, a primit ultima aprobare, prin parafarea documentului de către preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, şi premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează DPA şi AFP, preluate de Agerpres. O mare parte din bani – 312,5 miliarde euro – va fi acordată sub formă de granturi pentru investiţii şi reforme în cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Pentru a accesa banii, guvernele trebuie să înainteze proiectele de cheltuieli până la 30 aprilie. Restul banilor pot fi acordaţi ca împrumuturi.
Premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului EU, s-a deplasat la Bruxelles pentru a semna documentul din partea ţărilor membre, alături de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, în prezenţa şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Acest ultim pas permite intrarea în vigoare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
Uniunea Europeană a lansat, la finalul săptămânii trecute, un apel către statele sale membre pentru a „accelera” procedurile naţionale de ratificare a mecanismului care permite finanţarea planului de relansare post-COVID-19. Până în prezent, doar şase state membre, inclusiv Franţa, au ratificat acest acord asupra „propriilor resurse” – o procedură ce implică parlamentele naţionale sau regionale, în funcţie de fiecare ţară.
„A permite Comisiei să ridice bani pentru a investi este un act de înţelepciune şi de încredere. Noi facem apel către toate statele membre să ratifice decizia «resurse proprii» cât mai rapid posibil”, a subliniat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național