MEEMA: Eliminarea barierelor de pe piața unică instituite în contextul pandemiei de COVID-19, dezbătută în cadrul reuniunii SMET
Telex » Știri 23 septembrie 2020
Punerea în aplicare și respectarea cadrului de reglementare aferent pieței unice și eliminarea barierelor existente pe piața unică reprezintă o preocupare partajată între Comisia Europeană și statele membre UE, motiv pentru care Comisia Europeană a constituit Grupul operativ pentru asigurarea respectării normelor privind piața unică (Single Market Enforcement Task-Force – SMET), care este format din reprezentanți de rang înalt din statele membre UE, informează un comunicat al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA). SMET monitorizează conformitatea legislației naționale în raport cu normele privind Piața Unică și constituie un for de dezbatere cu privire la cele mai presante obstacole de pe Piața Unică și problemele întâmpinate de statele membre UE în asigurarea respectării legislației. SMET va informa periodic despre dezbaterile și deciziile pe care le adoptă, Consiliul UE Competitivitate și Comitetul pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor – IMCO, din cadrul Parlamentului European cu privire la rezultatele obținute.
La recenta reuniune a SMET, organizată de Comisia Europeană, în format videoconferință, a participazt Adriana Sîrzea, directorul Direcției Piața Internă din MEEMA. Obiectivul reuniunii a fost acela de a avea dezbateri cu privire la mandatul grupului SMET și la planul de lucru al acestuia pentru următoarele șase luni. Comisia Europeană a propus discuții asupra măsurilor de combatere a pandemiei COVID și cu privire la servicii. Potrivit MEEMA, Adriana Sîrzea, a exprimat susținere pentru programul de lucru al grupului SMET, bazat pe trei piloni: eliminarea barierelor de pe Piața Unică instituite în contextul pandemiei COVID-19 (cele din domeniul agroalimentar și al echipamentelor individuale de protecție, dispozitivelor medicale și produselor farmaceutice conforme pentru prevenirea celui de-al doilea val al pandemiei); abordarea barierelor identificate ca fiind prioritare de statele membre UE și de Comisie, care țin de aplicarea și implementarea la nivel național a cadrului legislativ comunitar (cum ar fi lipsa informațiilor suficiente, obstacole în calea digitalizării sau bariere în calea mobilității profesioniștilor); consolidarea Pieței Unice pentru a sprijini redresarea economică axată pe ecosistemele industriale. Totodată, oficialul român a reiterat importanța alocării resurselor pentru implementarea adecvată a Regulamentului UE 2019/1020 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor, care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2021.
Comisia Europeană a fost reprezentată de Kerstin Jorna, director general al Direcției Generale pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri (DG GROW), care a moderat discuțiile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice