MEEMA propune o serie de măsuri bugetare în vederea sprijinirii sectorului IMM
Telex » Știri 30 octombrie 2020
Se are în vedere facilitarea accesului la finanțare al IMM-urilor afectate de criza COVID-19 prin utilizarea fondurilor disponibile acumulate din „Programul Româno-Elvețian pentru IMM-uri”
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a publicat pe site-ul instituţiei, pentru consultare, un proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri bugetare în vederea sprijinirii sectorului IMM. Potrivit iniţiatorilor, actul normativ va permite implementarea de către MEEMA a unui nou program de sprijinire a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii din România, în scopul redresării și relansării economice a acestora, în contextul crizei generate de răspândirea pandemiei COVID-19. „Măsura propusă se încadrează în categoria măsurilor de sprijin prevăzute în Comunicarea Comisiei Europene – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 (2020/C 91 I/01), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 091I din 20.03.2020, sumele acumulate în contul de tranzit deschis la CEC Bank SA în cadrul proiectului «Programul Româno-Elvețian pentru IMM-uri», provenite din rambursarea creditelor de către beneficiarii IMM-uri, contribuind la susținerea sectorului IMM din România prin intermediul unui nou program destinat continuării și dezvoltării sustenabile a activităților curente ale operatorilor economici și, implicit, la depășirea dificultăților economice și sociale generate de epidemia de coronavirus”, se precizează în Nota de fundamentare.
Potrivit proiectului, „sumele rambursate de beneficiarii creditelor acordate în cadrul Programului Româno-elvețian pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii instituit în baza Hotărârii Guvernului nr 1.065/2010 pentru aprobarea Acordului-cadru dintre Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian privind implementarea Programului de cooperare elvețiano-român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, semnat la Berna la 7 septembrie 2010, finanțat în baza Acordului de Proiect dintre Elveția, reprezentată de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) și Guvernul României, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de Unitate Națională de Coordonare (UNC) și de Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, în calitate de Organism Intermediar (OI), semnat la 16 ianuarie 2014, aflate la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în contul de tranzit al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri deschis la CEC Bank se fac venit la bugetul de stat, la o poziție distinctă de venituri”.
Proiectul prevede autorizarea MFP, la propunerea MEEMA, să majoreze veniturile bugetului de stat la o poziție distinctă, precum și creditele de angajament și creditele bugetare prevăzute în bugetul acestuia la o poziție distinctă de transferuri în cadrul titlului 55 „Alte transferuri” cu sumele virate potrivit prevederilor menţionate anterior. Sumele virate astfel se vor utiliza de MEEMA pentru implementarea Programului de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii prevăzut la art. 25^1 lit. k^2) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
Până la data de 22 decembrie a anului bugetar, sumele rămase neutilizate determinate ca diferență între veniturile încasate și plățile efectuate se virează de către MEEMA din contul de venituri ale bugetului de stat în care au fost încasate într-un cont de disponibil deschis pe numele acestuia la Trezorerie. Sumele virate în acest cont se transferă în primele 5 zile lucrătoare ale anului următor de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în contul de venituri ale bugetului de stat, urmând procedura menţionată anterior și se utilizează în anul următor cu aceeași destinație.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale