MEEMA: Se modifică ordinul de eliberare a Certificatelor de Situație de Urgență. Precizări în ceea ce privește diminuarea veniturilor sau încasărilor unei societăți pentru obținerea certificatelor
Numărul 17-18, 5-18 mai 2020 » Curier legislativ
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunță că a fost realizat draftul de ordonanță de urgență pentru modificarea OMEEMA nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Noul act normativ „va reglementa extinderea posibilității operatorilor economici, ca în baza declarațiilor pe propria răspundere, să poată solicita certificat de situații de urgență TIP2 (galben) și dacă diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25%, ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență declarate, a fost înregistrată în luna aprilie 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020”, se arată într-un document publicat pe site-ul ministerului.
Potrivit aceluiași document, „după finalizarea procedurilor de avizare interinstituțională actul normativ urmează a fi înaintat spre aprobare și adoptare Guvernului României”.
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a solicitat clarificări Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu privire la diminuarea „veniturilor sau încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020”, pentru obținerea certificatului Tip 2.
Prezentăm, în continuare, răspunsul primit în data de 5.05.2020 din partea ministerului: „Precizăm că în componența încasărilor obținute de către o societate comercială nu se includ sumele încasate în numele persoanelor terțe, de exemplu: taxa pe valoarea adăugată, accizele, încasările globale obținute de societăți din însărcinarea organizațiilor terțe de la comercializarea produselor sau mărfurilor acestora, deoarece aceste sume nu constituie un avantaj economic al societății și nu influențează capitalul acesteia. Taxa pe valoarea adăugată nu se consideră încasare a agentului economic, întrucât aceasta este încasată în numele instituțiilor de stat și se varsă la buget”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice