Memorandum româno-spaniol pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Telex » Știri 18 noiembrie, 9:25
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, și vicepreședintele Guvernului Spaniei, Yolanda Diaz Perez, ministrul Muncii și Economiei Sociale, au semnat, la Madrid, un Memorandum de Înțelegere pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale. Conform unui comunicat al MMSS, citat de Agerpres, documentul reflectă angajamentul comun al celor două țări de a promova valorile solidarității și inovării sociale. Obiectivul este creșterea vizibilității economiei sociale, accesul la finanțare, îmbunătățirea legislației și atragerea investițiilor.
Spania este un model european pentru economia socială, astfel că partea română va putea beneficia de schimbul de bune practici în promovarea economiei sociale. De asemenea, acordul prevede crearea de locuri de muncă de calitate și integrarea persoanelor vulnerabile, se menționează în comunicatul postat pe pagina de Facebook a ministerului.
„România a avut o puternică tradiție din punct de vedere al economiei sociale și îmi doresc să dezvoltăm din nou acest sector care să genereze noi locuri de muncă, dar și să sprijine incluziunea persoanelor vulnerabile. Îmi doresc ca și în România să se dezvolte economia socială ca în Spania, unde aceasta generează un procent important din PIB. Ne bazăm pe experiența și sprijinul Spaniei în acest sens și vom elabora și implementa în perioada următoare Strategia Națională pentru Economie Socială, dezvoltând în același timp și standarde ocupaționale. Prin Memorandumul semnat acum, România și Spania se angajează să sprijine entitățile economiei sociale în accesarea piețelor și în dezvoltarea capacităților instituționale. Semnarea acestui memorandum marchează un pas important pentru dezvoltarea economiei sociale, contribuind la creșterea coeziunii sociale și la promovarea incluziunii economice”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, citată în comunicat.
De asemenea, ministrul Simona Bucura-Oprescu a participat și la Conferința „Towards a labour international” în care principalele teme de discuție au vizat eliminarea decalajelor de gen pe piața muncii, precum și repartizarea egală a muncii de îngrijire între bărbați și femei. „Reducerea decalajului de gen în piața muncii este esențială și trebuie să adoptăm politici publice care să ofere oportunități egale femeilor în toate domeniile. În acest sens, aplicăm cu fermitate legile care previn discriminarea bazată pe gen în procesele de angajare, promovare și salarizare. Susținem opțiuni de lucru flexibile, precum telemunca, munca de la distanță și orele flexibile. Acestea le oferă atât bărbaților, cât și femeilor, posibilitatea de a-și echilibra responsabilitățile profesionale și cele personale. Prin Strategia pentru Ocuparea Forței de Muncă, promovăm și forme alternative de angajare, care permit asumarea responsabilităților de îngrijire, fără a compromite echilibrul între viața profesională și cea personală. Legătura între ocuparea forței de muncă, viața de familie și egalitatea de șanse între femei și bărbați este profundă, iar ignorarea acestei interdependențe poate crea dezechilibre majore în societate și economie”, a declarat oficialul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial