Mesajul ASE din București, transmis de prof. univ. dr. Dan Gabriel Dumitrescu, prorector – Managementul resurselor umane si fondurilor europene
Numărul 27-28, 10-23 iul. 2024 » #ZNCR2024 - A XX-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român
Distinsă conducere a Consiliului Superior al CECCAR, stimați invitați, dragi experți contabili și contabili autorizați, permiteți-mi, vă rog, ca în numele rectorului Academiei de Studii Economice din București, domnul prof. univ. dr. Nicolae Istudor, să vă urez un sincer „La mulți ani!”. Dacă ne raportăm la vârsta celor două instituții, ASE-ul pe de-o parte și CECCAR, pe partea cealaltă, putem spune că ASE este „sora mai mare” a CECCAR. Nu cu mult mai mare, diferența este mică, este de 8 ani. Practic, ASE a sărbătorit anul acesta 111 ani de la înființarea, o cifră heraldică, de 3 ori 1, dacă ne raportăm la înființarea din 1913, prin Decret regal, în vreme ce CECCAR astăzi serbează cei 103 ani de la înființare. Însă relația de rudenie dintre cele două instituții este un pic mai profundă de atât și datează chiar din etapa de dinainte de înființarea celor două instituții.
Astfel, un grup format mai ales din funcționari superiori ai Băncii Naționale a României, în totalitatea lor absolvenți ai Școlilor comerciale și financiare de pe vremea respectivă, ce aveau să devină, în 1913, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, respectiv ASE-ul de astăzi, au pus bazele, în 1888, Cercului Absolvenților Școalelor Comerciale și Financiare, cărui scop declarat era acela de organizare și de legiferare a unei asociații de experți contabili, ceea ce avea să se întâmple 33 ani mai târziu, prin înființarea a ceea ce astăzi numim CECCAR. Dincolo de istoria comună, ne leagă valorile comune, printre care profesionalismul și excelența în activitatea desfășurată.
Am remarcat recent, și doresc să vă felicit pentru acest aspect, implicarea activă a experților contabili în oferirea unui feedback Ministerului Finanțelor în legătură cu reglementările referitoare la e-TVA.
Cred că doar printr-un dialog constant, bazat pe feedback din partea profesioniștilor contabili, se poate ajunge la reglementări fiscale și de procedură fiscală care să contribuie la îmbunătățirea cadrului reglementar actual, cu efecte pe termen lung legate de dezvoltarea armonioasă și sustenabilă a României.
Vă mulțumesc pentru invitație și vă urez, încă o dată, „La mulți ani!”.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial