Mesajul Ministerului Finanțelor, transmis de Attila György, secretar de stat
Numărul 27-28, 10-23 iul. 2024 » #ZNCR2024 - A XX-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român
Este o mare onoare pentru mine să fiu astăzi, aici, alături de dumneavoastră, la celebrarea Zilei Naționale a Contabilului Român. Ați ales o profesie deosebit de importantă și de responsabilă, care are un rol esențial în funcționarea economică a țării noastre. Profesioniștii contabili sunt cei care asigură corectitudinea și transparența înregistrării și raportării informațiilor financiare ale întreprinderilor, contribuind astfel la luarea deciziilor strategice în cadrul acestora. În calitate de reprezentant al Ministerului Finanțelor, sunt conștient de importanța colaborării noastre și de nevoia de a sprijini în exercitarea corectă a atribuțiilor dumneavoastră. Doamnelor și domnilor, permiteți-mi să mă opresc din citirea acestui mesaj, generat cu ajutorul inteligenței artificiale.
Am apelat la această abordare tocmai ca să fiu în consens cu titlul propus de dumneavoastră pentru acest an, respectiv Contabilitatea de la A la AI.
Și permiteți-mi să vin cu câteva completări, mai puțin artificiale, de data aceasta. Contabilitatea, propriu-zisă, după cum știm, o învățăm în școală. O perfecționăm ulterior, pe măsura acumulării de noi cunoștințe, inclusiv sub aspectul instrumentelor informatice utilizate. Dacă la începuturi regăseam în contabilitate programe informatice clasice, puțin sofisticate, contabilitatea s-a perfecționat și s-a rafinat, odată cu această realitate impunându-se apelarea la noi soluții. Asistăm așadar, în zilele noastre, la o nouă eră a contabilității, pe care frumos ați intitulat-o era smart.
În calitate de coordonator al echipei de specialiști din Ministerul Finanțelor care se ocupă de normarea contabilității publice, nu pot să nu mă întreb: Este nevoie de o abordare smart atât pentru contabilitatea operatorilor economici, cât și pentru cei care aplică contabilitatea în instituții publice? Cred că da. Chiar dacă se poate vorbi de o viteză diferită pentru cele două domenii.
Un exemplu de menționat în acest context, cantitatea de informații și date cu care se operează și în sectorul public, de unde nevoia de digitalizare crescută a procesului de culegere și prelucrare a informațiilor.
Este de notorietate deja faptul că sistemul financiar-contabil al instituțiilor publice trece printr-o reformă profundă, atât la nivel conceptual, cât și la nivelul instrumentelor informatice, ce asigură fluxurile Sistemului Național de Raportare a Situațiilor Financiare sau FOREXEBUG, așa cum este cunoscut. Începând cu acest an, odată cu raportările la 31 iunie 2024, două dintre cele mai importante componente ale setului de situații financiare, bilanțul și contul de rezultat patrimonial, se realizează automat pentru instituțiile publice, alături de alte situații care deja erau generate sau validate date automate de către sistem.
Procesul de digitalizare a activității financiar-contabile și de raportare a instituțiilor publice netezește calea inteligenței artificiale de a putea prelua procesele specifice algoritmice care au loc în departamentele financiar-contabile.
Odată cu implementarea la instituții publice a fluxurilor informatice de raportare lunară a situațiilor financiare, începând cu cea mai importantă raportare, respectiv balanța de verificare, a impus și dezvoltarea unei culturi informatice la nivelul instituțiilor în ceea ce privește utilizarea instrumentelor informatice. Conexarea fluxurilor informatice ale activității tehnic-operative, contabile, statistice și de raportare face ca folosirea inteligenței artificiale să aibă un teren prielnic pentru implementarea în domeniul contabilității. Inteligența artificială nu doar că automatizează, dar și eficientizează procesele care au loc în departamentele financiar-contabile ale entităților. Prin ușurarea muncii profesioniștilor contabili se crește productivitatea și eficiența muncii depuse și, implicit, valoarea adăugată acesteia. În încheiere, vă urez „La mulți ani!” și să ne revedem cu bine și la anul!
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial