Mesajul Ministerului Justiției, transmis de Roxana Simona Momeu, secretar de stat
Numărul 27-28, 10-23 iul. 2024 » #ZNCR2024 - A XX-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român
Stimați experți contabili și contabili autorizați din România, stimați organizatori, distins auditoriu, Ministerul Justiției transmite salutul său Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, organism profesional cu tradiție, caracterizat de profesionalism și capacitatea de adaptare rapidă la evoluția societății în ansamblul său. Pe această cale adresăm felicitări membrilor CECCAR cu ocazia Zilei Naționale a Contabilului Român, ediția a XX-a, ce se desfășoară sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!, cu tema Era smart accounting: Contabilitatea de la A la AI, sugestive pentru o epocă marcantă de tehnologii inovative bazate pe robotică și inteligență artificială. În data de 11 iulie a anului curent, Guvernul României a adoptat Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei naționale în domeniul inteligenței artificiale 2024-2027, inteligența artificială fiind încadrată în sfera proiectelor strategice și de transformare digitală.
Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale va avea un impact semnificativ în toate aspectele vieții noastre, în societatea și economia națională, și va fundamenta acordarea finanțărilor europene pentru implementarea tehnologiilor inovative de ultimă generație. Prin obiectivele sale, Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale urmează să contribuie la strategia României privind adoptarea tehnologiilor digitale în economie și societate și să asigure mecanismele necesare administrației publice centrale din România pentru a susține în mod fundamentat eforturile de standardizare, operaționalizare și reglementare a dezvoltării inteligenței artificiale și de potențare a efectelor pozitive ale acesteia. În egală măsură, Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale va contribui decisiv la evidențierea și valorificarea potențialului inovativ național în domeniul inteligenței artificiale, în condiții de respectare a drepturilor omului și de promovare a excelenței și încrederii în inteligența artificială și de gestionare prudentă a riscurilor aferente.
La nivelul Uniunii Europene, reglementarea inteligenței artificiale se bazează pe următoarele documente de poziție: strategia europeană privind inteligența artificială din aprilie 2018, inteligența artificială pentru Europa, cartea albă privind inteligența artificială, comunicarea comunității europene privind datele pentru anul 2020, planul coordonat privind inteligența artificială din aprilie 2021, planul de acțiune pentru educația digitală pentru perioada 2021-2027. Axele prioritare de acțiune definite pentru aplicarea elementelor de inteligență artificială sunt următoarele: susținerea educației în cercetare, dezvoltare și formare de competențe specifice inteligenței artificiale, dezvoltarea unei infrastructuri reziliente și a unor seturi de date utilizabile și reutilizabile, consolidarea sistemului în domeniul inteligenței artificiale, încurajarea transferului tehnologic din mediul de cercetare, inovare, în cel de producție, susținerea măsurilor care să încurajeze adoptarea inteligenței artificiale în societate, care este esențială și constituirea unui sistem de guvernanță și a unui mediu adecvat de reglementare a inteligenței artificiale. Strategia are șase obiective generale și 13 obiective specifice.
Obiectivele generale sunt susținerea educației și formarea de competențe specifice inteligenței artificiale, dezvoltarea și utilizarea eficientă a infrastructurii și a seturilor de date, dezvoltarea sistemului național de cercetare, dezvoltare, inovare în domeniul inteligenței artificiale, reducerea fragmentării resurselor și eforturilor de cercetare, dezvoltare, inovare în inteligența artificială prin conjugarea și sincronizarea acestora în cadrul unor centre și 11 grupuri naționale de inovare specializată conectate la centrele și resursele internaționale de inteligență artificială, asigurarea transferului tehnologic prin parteneriate, facilitarea adoptării inteligenței artificiale în întreaga societate și dezvoltarea unui sistem de guvernanță și de reglementare a inteligenței artificiale. Adoptarea tehnologiilor de inteligență artificială în domeniul profesiei contabile se poate subscrie axei prioritare de acțiune, susținerea măsurilor care să încurajeze adoptarea inteligenței artificiale în societate, obiectivul general, facilitarea adoptării inteligenței artificiale în întreaga societate și un alt obiectiv specific, adoptarea și valorificarea tehnologiilor de inteligență artificială în sectoare socio-economice prioritare. Raportat la segmentul semnificativ al societății, în care profesia contabilă își desfășoară activitatea, respectiv mediul de afaceri format din profesioniști, persoane juridice și persoane fizice, înregistrate în Registrul Comerțului, organizat de ONRC, instituție publică cu personalitate în subordinea Ministerului Justiției, menționez faptul că preocupările constante ale profesiei pentru dezvoltare, adaptare, implementare a tehnologiilor moderne, cum este și inteligența artificială, se regăsesc în asigurarea unor servicii de calitate pentru 1.684.000 de firme active, din punct de vedere juridic, la data de 31 mai 2024, din care 1.247.597 persoane juridice societăți și 436.403 persoane fizice, PFA, II-uri, IF-uri, întreprinderi familiale, în creștere cu 2.69% față de aceeași referință a anului 2023.
Eu vă mulțumesc pentru invitație în numele doamnei Ministru și al Ministerului Justiției și vă doresc succes în continuare la lucrările de astăzi! Vă mulțumesc!
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane