Mesajul președintelui Accountancy Europe, Myles Thompson, cu ocazia Zilei Naționale a Contabilului Român
Numărul Ediție specială, 13 iulie 2021 » Mesaje ale organismelor internaționale
Stimate domnule președinte și stimați membri ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România,
Mai întâi aș vrea să vă felicit cu ocazia împlinirii a 100 de ani de profesie și să vă mulțumesc pentru ocazia de a mă adresa dumneavoastră cu prilejul Zilei Naționale a Contabilului Român. Dacă era un an mai devreme, cel care vi s-ar fi adresat astăzi, în calitate de președinte al Accountancy Europe, ar fi fost prietenul meu român, Florin Toma. Acesta a lăsat în urmă o moștenire deosebită pe care încerc să o duc mai departe.
Încă de când s-a alăturat Accountancy Europe în 1997, CECCAR a fost un colaborator foarte activ a cărui implicare permanentă pe plan european o apreciem foarte mult. Sunteți o parte integrantă a procesului nostru decizional și apreciem contribuțiile voastre în activitatea noastră de la Bruxelles.
Profesia contabilă din România are o orientare internațională. După aproape 15 ani de apartenență la UE, v-ați menținut angajamentul față de cooperarea europeană. În aceste vremuri dificile este important să rămânem uniți. Considerăm că vom crea un viitor mai bun doar prin colaborare.
Începem să resimțim o redresare în urma crizei COVID-19 și aceasta va aduce cu sine multe noi inițiative la nivelul UE care vor avea impact asupra profesiei contabile. Este demn de remarcat faptul că 80% dintre normele și reglementările pe care le aplică profesioniștii contabili zilnic provin de la Bruxelles. Prin urmare, este important ca noi să fim o parte integrantă a procesului decizional și de stabilire a agendei la nivelul UE și să contribuim cu soluții inovatoare.
Am elaborat o strategie flexibilă și ambițioasă pentru mandatul meu de președinte (2021-2022) axată pe abordarea principalelor provocări care au impact asupra profesiei contabile și a companiilor. Trebuie să ne putem adapta deciziile strategice pe măsură ce se modifică agenda politică. Obiectivul strategiei noastre este consolidarea reputației profesiei contabile și promovarea transparenței, a răspunderii, a digitalizării și a sustenabilității.
Voi evidenția trei dintre cele șase domenii de interes asupra cărora ne vom concentra. În primul rând, IMM-urile. Uniunea Europeană trebuie să valorifice potențialul IMM-urilor și să devină conștientă de modul în care contabilii, în calitate de consilieri principali ai acestora, pot contribui la creșterea economică. Ne-am propus să analizăm impactul asupra IMM-urilor și asupra auditurilor IMM-urilor în toate proiectele noastre. De exemplu, Accountancy Europe are un rol esențial în a reaminti autorităților de reglementare și normalizatorilor de standarde de audit potențialele consecințe ale unor standarde care nu pot fi aplicate proporțional asupra auditurilor IMM-urilor.
Cel de-al doilea domeniu de interes este raportarea. Pe lângă contribuțiile noastre la elaborarea IFRS-urilor trebuie să ne concentrăm pe importanța normalizării standardelor de raportare privind sustenabilitatea și a digitalizării. Accountancy Europe a inițiat dezbaterea de la nivel european privind viitorul raportării corporative în 2015.
Cel de-al treilea domeniu de interes îl reprezintă auditul și asigurarea. Vom fi foarte ocupați cu revizuirea reformei auditului din 2014. Acesta este un alt domeniu în care o profesie europeană unită este mai importantă ca niciodată. Viitorul auditului, al asigurării și în special al tehnologiei este prioritar pe agenda noastră.
Vă invit, alături de mine și Accountancy Europe, să întâmpinați cu încredere provocările și oportunitățile ce ne așteaptă. Colaborând, le vom putea face față cu succes. Depunem eforturi pentru a răspunde nevoilor membrilor noștri și pentru a le încuraja dezvoltarea. Toate acestea sunt posibile doar printr-o strânsă colaborare.
(Sursa foto: www.accountancyeurope.eu)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane