Mesajul președintelui Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu
Numărul Ediție specială, 13 iulie 2021 » Mesaje ale oficialităților
Bună ziua! Vă mulțumesc pentru invitație și vă felicit pentru această aniversare a unei cifre extrem de importante. Eu am o obsesie a faptului că și noi trebuie să rămânem în istorie și trebuie să fim parte din construcția acestei istorii. Este adevărat, și mulțumesc CECCAR pentru colaborare, de aproximativ două luni echipele noastre lucrează foarte intens împreună pentru a moderniza și pentru a face un prim pas spre acest proces al digitalizării, și anume introducerea semnăturii profesionale electronice. Am văzut acest model în alte țări ale Uniunii Europene, alte patronate ale IMM-urilor, împreună cu profesioniștii contabili care lucrează în acest sens, și am zis să aducem și noi acest model în România. De aceea este foarte important să avem suportul instituțiilor publice pentru implementarea cât mai rapidă a acestei semnături. Am început deja să lucrăm cu ANAF, lucrăm de mai mult timp într-un mod eficient. Mă bucur să văd că lucrurile se mișcă în această zonă. Cred că cele două provocări extrem de importante pe care le avem împreună în perioada următoare și cărora trebuie să le dăm curs sunt legate de digitalizare și de educație.
Noi, la nivelul CNIPMMR, și CECCAR a fost parte din acest concept, am lansat înainte de pandemie, în 2019, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, un concept care se numește „Romania Tech Nation”. La discuțiile pe care le-am avut cu președintele României, domnia sa ne-a solicitat ca noi, mediul privat, să venim cu mai multe lucruri și modele de bună practică pe care să le arătăm mediului public. Să nu așteptăm ca lucrurile să vină din direcția mediului public, ci să ridicăm noi pe tapet diverse probleme. Și atunci, noi mergem în trei direcții cu acest concept. O primă direcție este aceea a educației și ne-am propus ca în 5 ani să ajungem prin educația digitală la un milion de oameni, fie că vorbim despre elevi, antreprenori, angajați, și deja cifrele arată foarte bine. Avem cursuri de robotică, avem foarte multe inițiative în transformarea digitală a competențelor angajaților. Cred că este una dintre provocările viitorului imediat să lucrăm împreună pe educația digitală, nu a contabililor, pentru că ei știu deja să facă aceste lucruri, ci a clienților lor.
Dacă ne uităm un pic pe statistici, lucrurile la IMM-uri nu stau grozav în acest sens, 3 din 10 au site, 7 din zece nu au o prezență online, vorbim despre întreprinderile mici și mijlocii în acest moment, în acest secol, al digitalizării, ceea ce arată o anumită situație. Iar dacă ne gândim la structura angajaților IMM-urilor, ei nu au un nivel de studii superioare, aproximativ 65% dintre IMM-urile din România au angajați cu studii medii. Deci vorbim despre un anumit tip de educație specifică și, cred eu, vectorii acestei educații trebuie să fie contabilii. Ei sunt cei care, de altfel, o și fac, informal, ei, pe lângă contabilitate, fac partea de educație. Dar trebuie să o formalizăm și să o ducem împreună, în parteneriat, și către IMM-uri.
Vă mulțumesc încă o dată și vă felicit pentru ceea ce faceți! Sunteți extrem de serioși, profesioniști și, drept dovadă, cei care au dat curs invitației voastre răspund prezent alături de voi. Semnătura electronică profesională este o provocare, va trebui ca în viitorul imediat să realizăm împreună și niște workshopuri cu membrii CECCAR din țară și să cultivăm, din ce în ce mai mult, acest tip de digitalizare.
Am primit de la președinții noștri care sunt în țară, care sunt alături de președinții filialelor CECCAR, foarte multe mesaje, poze frumoase de la evenimentele organizate de dumneavoastră, cu diplomele, medaliile pe care ei le primesc. Iată că IMM-urile și contabilii colaborează și lucrează intens și foarte bine și, ca o dovadă a prețuirii pe care v-o port, tot pentru că astăzi suntem într-o epocă a digitalizării, astăzi mi-am schimbat poza de profil la Facebook și am pus #CECCAR100. Mulțumesc frumos!
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane