Mesajul președintelui Curții de Conturi, Mihai Busuioc, transmis de Sorin Lazăr, consilier de conturi
Numărul 27-28, 13-26 iul. 2022 » #ZNCR2022 – A XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român
Domnule președinte,
Stimați invitați,
Înainte de a da citire mesajului președintelui Curții de Conturi din România aș vrea să vă spun că îmi face o deosebită o onoare să vă am din nou alături, să fiu alături de dumneavoastră mai bine spus. Nu e prima oară când ne vedem și probabil nici ultima. Aș vrea să remarc că este foarte inspirat sloganul ContaȚi pe Noi. ContaȚi, cu Noi. Întotdeauna!. Am observat că din ce în ce mai des avem nevoie de serviciile specializate ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați. Și eu, ca șef de departament 6 la Curtea de Conturi, adică ocupându-mă de administrația publică din România, constat direct acest lucru. (...) Voi citi în continuare mesajul președintelui Curții de Conturi.
„Stimate domnule președinte,
Stimați invitați,
Momentele aniversare sunt, pentru fiecare dintre noi, prilejuri de bucurie pe care vrem să le petrecem, să le împărtășim cu cei apropiați, cu cei care contează în viața și activitatea noastră. De aceea vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați adresat-o de a sărbători împreună cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român, moment în care împliniți, iată, mai mult de un secol de la înființare. În general, o istorie atât de bogată cum este cea a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România îți oferă tradiția și experiența necesară pentru înțelegerea misiunii pe care o aveți și mai ales o bază solidă pe care puteți construi un viitor cu multe provocări. Într-o lume tot mai computerizată și mai digitalizată, oamenii cifrelor, profesioniștii contabili, sunt chemați să dea răspunsuri articulate la problemele emergente cu care întreaga lume se confruntă prin angajarea activă în guvernanța publică, în parteneriat cu instituții ale administrației publice centrale și locale, prin creșterea calității raportărilor financiare pentru satisfacerea interesului public, contracararea criminalității economice și îmbunătățirea climatului economic, dar mai ales prin construirea unui profil al profesionistului contabil, bazat pe integritate, profesionalism și etică.
Cred că dincolo de activitățile pe care le desfășurăm în fiecare zi acolo unde suntem chemați să ne facem datoria cel mai greu de câștigat și mai ales de păstrat sunt încrederea și reputația în activitatea noastră. Prestigiul CECCAR, la care au contribuit și cei 100 de ani de istorie, se bazează pe profesionalismul membrilor săi, pe reputația de a fi cel mai puternic organism profesional din regiunea de sud-est a Europei.
Vă doresc acum, la ceas aniversar, să cultivați și să sporiți încrederea pe care v-au acordat-o cei în slujba cărora vă desfășurați activitatea. De aceea vă rog să considerați Curtea de Conturi a României (...) mereu un partener de dialog onest, deschis și orientat spre modernizarea României, iar în discuția despre interdependența dintre fiscalitate, contabilitate, sistemul bancar și sistemul de asigurări suntem alături de dumneavoastră prin expertiza și specificul misiunilor noastre. Astfel de evenimente, cum este Ziua Națională a Contabilului Român, dincolo de simbolismul aducerii-aminte, sunt foarte potrivite, pentru că doar împreună cu specialiștii din mediul fiscal, juridic, politic și managerial putem schimba în bine politicile publice și calitatea vieții în România.
În ceea ce privește tema evenimentului de astăzi, Business... reloaded. Rolul profesionistului contabil în asigurarea rezilienței afacerilor, consider că, la fel ca în situația Curții de Conturi, reușita noastră, a acelora care se află în slujba cetățeanului, depinde de capacitatea de adaptare la provocările unei lumi în continuă schimbare. Mediul de afaceri este în continuă schimbare, climatul global este caracterizat de conflicte și nesiguranță, astfel încât rolul dumneavoastră în asigurarea rezilienței afacerilor este esențial, pentru că profesionalismul și expertiza unui profesionist contabil pot face diferența. Și noi, Curtea de Conturi a României, ne aflăm într-un amplu proces de transformare și modernizare în sensul unei deschideri mai accentuate către entitățile auditate, al unei creșteri a transparenței și fluidizării unui proces care are ca principală țintă îmbunătățirea calității vieții cetățeanului. Încercăm să ne revizuim metodologia, să ne adaptăm la cerințele unei lumi digitalizate, să ne pregătim mai bine auditorii și să ne schimbăm la nivelul culturii organizaționale pentru a deveni rezilienți și relevanți în activitatea noastră de zi cu zi, care are ca țintă finală cetățeanul.
(...) Fără rigoarea și pragmatismul dumneavoastră viețile noastre ar fi fost mult mai complicate, iar asigurarea rezilienței afacerilor ar cunoaște un declin considerabil. La mulți ani, CECCAR! La mulți ani, stimate doamne și stimați domni profesioniști contabili!”
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane