Mesajul transmis de Ionel-Florian Lixandru, Secretar de stat în Ministerul Educației
Numărul 29-30, 26 iul. - 8 aug. 2023 » #ZNCR2023 - A XIX-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român
Stimată doamnă președinte, stimate domnule vicepreședinte, stimați invitați, dragi colegi,
Mă bucur să fiu astăzi în fața dumneavoastră. Sunt onorat să particip la acest eveniment din dublă ipostază, atât din postura de membru al CECCAR, cât și din cea de reprezentant al Ministerului Educației, în calitate de secretar de stat responsabil cu învățământul preuniversitar. Doresc, pentru început, să mulțumesc conducerii organismului profesional și să felicit conducerea CECCAR pentru implicarea pe zona de educație și am să trec în revistă câteva activități, câteva direcții de acțiune pe care Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România le-a desfășurat în acest domeniu al educației, pornind de la învățământul preuniversitar și mergând până la formarea adulților.
Mă bucur că în acest an am reușit să punem bazele unei colaborări fructuoase între Ministerul Educației, Inspectoratele școlare județene, Inspectoratul Școlar al Municipului București și Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România prin organizarea primei ediții a Concursului național de cultură și educație financiar-contabilă, adresat elevilor din liceele economice. Concursul a fost aprobat și se află în calendarul concursurilor naționale finanțate de Ministerul Educației. Pe această cale, doresc să mulțumesc colegilor din filialele județene pentru implicare și pentru suport, pentru promovarea acestui concurs care s-a desfășurat pentru prima dată în acest an școlar, care a avut o etapă județeană și o etapă națională, desfășurată în luna iunie la București, concurs despre care am primit un feedback pozitiv atât din partea participanților, a elevilor, profesorilor implicați în concurs, cât și a colegilor implicați în Comisia Centrală, un concurs care a beneficiat de un suport substanțial din partea CECCAR. Așadar, doresc să mulțumesc Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și întregului board, întregii conduceri și, în mod special, domnului vicepreședinte Robert-Aurelian Șova, domnului președinte al CECCAR Filiala București, Aurel Andrei, pentru implicare și, bineînțeles, partenerilor noștri, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Colegiul Economic „Virgil Madgearu”. Nutresc speranța că în anul școlar următor vom avea parte de o participare masivă la acest concurs din partea colegilor din liceele economice. Totodată, aș dori să profit de ocazie și să mulțumesc colegilor, experți contabili și contabili autorizați, care au acordat suport unităților de învățământ economic din țară prin acceptarea la stagiile de practică a elevilor de la liceele economice.
Îmi doresc să stabilim o rețea de parteneriate la nivel național între liceele economice și firmele de contabilitate, birourile de contabilitate aflate în evidența CECCAR, astfel încât să oferim posibilitatea elevilor de liceu să își desfășoare stagiile de practică într-o firmă de contabilitate și a-i direcționa către această profesie care, zic eu, a fost întotdeauna o profesie de viitor. În ceea ce privește învățământul superior, e de remarcat preocuparea CECCAR pentru îmbunătățirea competențelor practice ale studenților prin activitați de învățare la locul de muncă, prin consiliere și orientare în carieră în cadrul proiectului Viitor pentru studenți. Aș mai menționa și preocuparea permanentă a CECCAR vizavi de formarea adulților, preocuparea pentru formarea continuă a membrilor, dar nu numai a membrilor, ci a profesioniștilor din domeniul financiar-contabil care doresc să se perfecționeze prin urmarea unor programe de formare pe care CECCAR le pune la dispozitie. Întorcându-mă la tema zilei de astăzi, mă bucur să fiu alături de dumneavoastră și poate împreună vom încerca să deslușim câte ceva din adevărul care se ascunde în spatele cifrelor. Citând din decalogul pentru economistul mileniului, aș spune că a ști contabilitate nu înseamnă totul, a iubi contabilitatea nu este suficient. Pentru a înțelege adevăratul mesaj al cifrelor, trebuie să știm să iubim contabilitatea și cred că acest lucru ne aduce pe toți împreună astăzi aici. În încheiere, aș dori să mulțumesc încă o dată pentru invitație, vă felicit pe toți cei prezenți, vă doresc succes în activitatea pe care o desfășurați, vă doresc multă sănătate, putere de muncă și un sincer „La mulți ani!” astăzi, când sărbătorim Ziua Națională a Contabilului Român.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane