Mesajul transmis de prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al Consiliului superior al CECCAR
Numărul 27-28, 10-23 iul. 2024 » #ZNCR2024 - A XX-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român
Bună ziua! Doamnelor și domnilor, bine ați venit la acest eveniment aniversar. Pe 13 iulie sărbătorim, ca în fiecare an, Ziua Națională a Contabilului Român.
Anul acesta sărbătorim 103 ani de la reglementarea profesiei contabile și înființarea corpului profesional. Evenimentul profesional de anul acesta se desfășoară sub tema Era smart accounting: Contabilitatea de la A la AI.
Alegerea temei de anul acesta este o consecință logică a concluziilor Congresului profesiei contabile care s-a derulat anul trecut și care a avut ca temă #FutureReadyProfessionals – Evoluție sau Revoluție?. În urma dezbaterilor la care au fost prezenți reprezentanții de top ai profesiei la nivel global și european, am avut prim-vicepreședintele și viitorul președinte IFAC și președintele Accountancy Europe, concluzia a fost unanimă. Atunci când vorbim de tehnologii, transformarea trebuie să capete forma revoluției. Ce înseamnă asta? Adică o transformare rapidă și o transformare fundamentală a modului în care gândim și acționăm.
De altfel, într-o economie inteligentă, cu afaceri inteligente, și contabilitatea trebuie să fie inteligentă, evident. Și de-a lungul celor 100 de ani, și nu numai, profesia contabilă a dovedit că se poate adapta, că înțelege foarte bine care sunt realitățile prezentului și, mai ales, înțelege foarte bine care sunt tendințele viitorului. Vom discuta astăzi, în cadrul panelului, despre tehnologiile AI, tehnologii de inteligență artificială, despre modul în care acestea remodelează business-urile, remodelează profesiile, despre cum ne impactează și mai ales cum trebuie să fim noi pregătiți pentru a interacționa mai bine cu tehnologia.
De asemenea, dorim să transmitem un mesaj foarte clar tuturor că profesia contabilă înțelege foarte bine prezentul și intuiește foarte bine viitorul. Faptul că astăzi punem pe tapet și discutăm împreună cu reprezentanți ai industriei tehnologice, cu reprezentanți ai firmelor de top din contabilitate și cu un reprezentant al Ministerului de Finanțe despre acest subiect confirmă ceea ce spunem.
În aceste zile fierbinți de vară, și la propriu și la figurat, în care tehnologia ne-a turat puțin și ne-a încins, vrem să spunem acelor voci care cumva au lăsat să se înțeleagă că profesia contabilă nu prea ar agrea digitalizarea, că da, profesia contabilă nu agreează digitalizarea. Vă miră răspunsul. De ce? Pentru că noi trăim în secolul XXI, avem mentalitatea secolului XXI, am depășit mentalitatea secolului trecut, al anilor ’80- ’90 și că știm că astăzi transformarea digitală este cea care poate să asigure succesul în această eră a datelor, algoritmilor și inteligenței artificiale. Da, pentru că profesia contabilă înțelege prezentul și intuiește viitorul, învățând din trecut, nu rămânând în trecut. Da, pentru că profesia contabilă înțelege că dacă astăzi nu implementăm upskill-ul și tehnologiile, mâine nu vom mai exista. Sună destul de tranșat și contondent, dar aceasta este realitatea. Și atunci când vorbim de transformare digitală, vorbim de schimbarea paradigmei în care se desfășoară business-urile, de schimbarea paradigmei în care noi, ca profesioniști, acționăm, de schimbarea culturii organizaționale, de schimbare la nivel de procese, la nivel de guvernanță, vorbim de faptul că trebuie să ai o mentalitate digitală, iar mentalitatea digitală acoperă cele două direcții: tehnologia și resursa umană. Da, tehnologia este foarte importantă, dar concluziile tuturor studiilor au fost că omul va face diferența.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial