Metodologia privind asigurarea unei proceduri unitare de soluționare a cererilor persoanelor adoptate, în dezbatere publică
Numărul 10, 21-27 martie 2017 » Curier legislativ
Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern prin care ar urma să fie aprobată metodologia privind contactarea părinților firești sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informații vizând originile sale și propriul trecut, precum și accesul părinților firești sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informații referitoare la persoana adoptată.
Proiectul are în vedere, potrivit notei de fundamentare ce îl însoțește, asigurarea unei proceduri unitare de soluționare a cererilor persoanelor adoptate, precum și a cererilor formulate de părinții firești sau rudele biologice, asigurându-se totodată cadrul legal necesar unei mai bune și mai eficiente colaborări interinstituționale în instrumentarea acestora.
Potrivit documentului citat, propunerea legislativă este elaborată în temeiul prevederilor Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată, care reglementează dreptul persoanei adoptate de a-și cunoaște identitatea, originile și propriul trecut și de a beneficia de sprijinul necesar pentru realizarea demersurilor vizând contactarea părinților firești și a rudelor biologice.
Astfel, potrivit Legii nr. 273/2004, persoana adoptată poate solicita și obține informații referitoare la confirmarea adopției, locul nașterii, traseul instituțional și istoricul personal. Identitatea părinților firești sau a rudelor biologice este dezvăluită, după dobândirea capacității depline de exercițiu, în baza unei sentințe judecătorești de autorizare a accesului la informațiile vizând identitatea părinților firești și a rudelor biologice. În cazul în care persoana adoptată este minoră, dezvăluirea acestor informații se poate face numai pentru motive medicale.
Totodată, potrivit notei de fundamentare amintite, persoanele adoptate care dețin informații vizând identitatea părinților firești ori a rudelor biologice pot solicita Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) sprijin pentru realizarea demersurilor necesare în vederea căutării și contactării lor. Pentru sprijinirea acestora este necesară colaborarea ANPDCA cu alte instituții/autorități publice, respectiv organizații private, soluționarea cererilor venite atât din partea persoanelor adoptate, cât și din partea părinților firești sau rudelor biologice ale acestora presupunând inițierea și derularea unor demersuri ce reclamă existența unei proceduri/metodologii unitare de instrumentare.
Schimbările preconizate prin adoptarea proiectului de act normativ sunt:
- obținerea de informații care atestă realizarea adopției, informații privind identitatea părinților firești, locul nașterii, numele și prenumele anterioare adopției, istoricul personal, respectiv social, familial, medical și traseul instituțional;
- identificarea, căutarea părinților firești sau a rudelor biologice;
- facilitarea contactării, precum și organizarea și pregătirea întâlnirii cu părinții firești sau rudele biologice;
Proiectul de act normativ, cuprinzând metodologia amintită și formularele ce urmează a fi utilizate pentru exprimarea acordurilor vizând furnizarea datelor cu caracter personal și pentru realizarea contactării de către adoptat a părinților firești/rudelor biologice ori, după caz, de părinții firești/rudele biologice, poate fi consultat la rubrica Transparență decizională, pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site (15 martie a.c.).
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane