Metrorex: Astăzi, după ora 14, Magistrala 5 de metrou (Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor) va fi pusă în funcțiune pentru publicul călător
Telex » Știri 15 septembrie 2020
Metrorex informează că, începând de astăzi, 15 septembrie, Magistrala 5 de metrou – Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor este pusă în funcţiune pentru publicul călător, după ora 14:00. „Traseul Magistralei 5 de metrou - Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate şi un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureştiului (Cartierul Drumul Taberei) şi centrul oraşului, pe o lungime de circa 7 km, 10 staţii de metrou. Prin această punere în funcţiune, atractivitatea generală a reţelei de metrou creşte semnificativ, în special pentru locuitorii din zona cartierului Drumul Taberei, iar transportul de suprafaţă atât cel public, cât şi cel privat este degrevat considerabil”, menţionează Metrorex, într-un comunicat.
Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei este finanţată din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013, Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de circa 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de aproximativ 2,3 miliarde lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de circa 2 miliarde lei.
Lucrările proiectul de investiţii au început în noiembrie 2011.
Potrivit Metrorex, această linie de transport cu metroul oferă o viteză maximă de 80 km/h, la un interval optim de urmărire între trenuri, pe secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. În faza finală, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute. De asemenea, va fi îmbunătăţit confortul călătorilor şi eficacitatea traficului prin asigurarea unui sistem de transport ce scurtează durata de deplasare pe coridorul deservit (de la staţiile terminus, Valea Ialomiţei şi Râul Doamnei până la staţia Eroilor), de la 32 de minute la 12 minute.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile