MF: În proiect, modificarea OMFP nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevăzute de art. 230 și 232 din Codul fiscal
Numărul 13, 7-13 apr. 2021 » Curier legislativ
Ministerul Finanțelor a publicat, pe site-ul instituției, un proiect de ordin pentru modificarea OMFP nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevăzute de art. 230 și 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Inițiatorii precizează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, în prezent, potrivit OMFP nr.583/2016 este utilizat formularul de contact din cadrul „Spațiului Privat Virtual” (SPV), ca mijloc electronic de transmitere la distanță a cererilor pentru eliberarea certificatelor de rezidență și a cererilor pentru eliberarea certificatelor de atestare a impozitului plătit în România de nerezidenți. Acest mijloc de transmitere a fost întrebuințat ca alternativă de utilizare a mijloacelor electronice de transmitere la distanță reglementate de OMF nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Ministerul Finanțelor Publice/organul fiscal central și persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică, cu modificările și completările ulterioare, până la informatizarea formularelor de cereri și certificate prevăzute la articolul 1 din OMFP nr.583/2016.
„Avându-se în vedere că pentru formularele de cereri și certificate menționate s-au creat aplicațiile informatice de către Centrul Național de Informații Financiare, acestea urmând a fi încărcate pe pagina ANAF, se impune abrogarea prevederii legale care permite utilizarea formularului de contact ca mijloc electronic de transmitere la distanță”, precizează ANAF. De asemenea, prin acest proiect se urmărește completarea cadrului legal cu prevederea potrivit căreia organul fiscal central competent român să poată atesta veniturile obținute din România de persoanele rezidente pe machetele certificatelor de rezidență fiscală elaborate de autoritățile fiscale competente ale statelor cu care România are încheiate convenții/acorduri de evitare a dublei impuneri. De asemenea, proiectul are în vedere actualizarea denumirii Direcției generale de legislație fiscală și reglementări vamale și contabile care duce la îndeplinire prevederile ordinului privind modificarea și completarea OMFP nr. 583/2016.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile