MF: În proiect, prorogarea unor termene și consolidarea capacității administrative în domeniul impozitării proprietății
Numărul 41, 16-22 oct. 2024 » Direct de la sursă
Ministerul Finanțelor (MF) a publicat în transparență decizională un proiect de OUG privind prorogarea unor termene și consolidarea capacității administrative în domeniul impozitării proprietății, proiect care are la bază necesitatea asigurării îndeplinirii angajamentului de revizuire a cadrului legislativ din domeniul impozitării proprietății asumat de Guvernul României prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și recomandările Băncii Mondiale.
MF precizează, în Nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ, că are în derulare activități specifice ce vizează revizuirea cadrului legislativ în domeniul impozitării proprietății, inclusiv o colaborare cu experți internaționali pentru acordarea de asistență tehnică de specialitate. „De menționat că, în ceea ce privește Investiția I.7 «Asistență tehnică pentru revizuirea cadrului fiscal» din cadrul Componentei 8 - Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii din PNRR, Jalonul 237 prevede dezvoltarea unui sistem informatic și implementarea unor modele specifice pentru impozitarea proprietății imobiliare într-o manieră coordonată și strategică. Pe de altă parte, a fost adoptată OG nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, prin care s-a propus și un nou mod de calcul al valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale/nerezidențiale pe baza valorilor cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România. La momentul adoptării prin lege a OG nr. 16/2022, dispozițiile conținute cu privire la Titlul IX - Impozite și taxe locale din Codul fiscal au fost prorogate, stabilindu-se ca acestea să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2025 potrivit prevederilor art. I pct. 19 din Legea nr. 370/2022. Totodată, în considerarea faptului că pentru atingerea dezideratului a fost necesară colaborarea cu specialiști de talie internațională experți în domeniu și astfel, Ministerul Finanțelor a beneficiat de asistență tehnică din partea Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Ca parte a asistenței tehnice, cele două instituții internaționale au evidențiat că reforma cuprinzătoare a impozitului pe proprietate este complexă și reprezintă un proiect semnificativ cu o serie de activități importante/contribuții din mai multe discipline care trebuie coordonate la nivel central, context în care au propus înființarea unei structuri de specialitate în cadrul Ministerului Finanțelor, responsabilă pentru implementarea reformei impozitării proprietății”.
Întrucât îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice, coroborat cu faptul că se află în curs de derulare asistența tehnică din partea Băncii Mondiale, prin noul proiect lansat în consultare publică se propune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din OG nr. 16/2022 referitoare la modificarea Titlul IX - Impozite și taxe locale din Codul fiscal, de la data de 1 ianuarie 2025 la data de 1 ianuarie 2026.
De asemenea, avându-se în vedere necesitatea unei implementări în mod coordonat a măsurilor de reformă din PNRR referitoare la impozitarea proprietății imobiliare, se propune înființarea unei structuri în cadrul Ministerului Finanțelor, care să fie responsabilă de implementarea reformei impozitului pe proprietate.
„Date fiind termenele prevăzute pentru îndeplinirea angajamentelor asumate prin PNRR și, respectiv, activitățile necesar a fi realizate până la aceste termene în vederea atingerii scopului urmărit, pentru operaționalizarea acestei structuri se impune luarea unor măsuri imediate pentru modificarea în mod corespunzător a HG nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor, cu modificările și completările ulterioare, posturile necesare organizării și funcționării acestei noi structuri fiind asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Ministerului Finanțelor”, menționează autorii proiectului. Realizarea unei interconectări a sistemelor digitale implementate la nivelul Ministerului Finanțelor cu alte sisteme informatice va contribui la obiectivele generale privind consolidarea fiscal-bugetară și implementarea măsurilor necesare atingerii țintelor asumate prin politicile publice adoptate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial